korona, karanteeni, sateenkaari

7 x positiivista asiaa, jotka korona on tuonut elämäämme

Korona on nyt meidän kaikkien tietoisuudessamme ihan koko ajan. Avaa minkä tahansa laitteen, joka paikasta puskee pelkkää koronaa. Ihmisiä sairastuu ja kuolee, pörssit sukeltavat, yritykset laittavat lappuja luukulle, ihmiset jäävät työttömäksi, kouluja suljetaan, karanteeneista ei pääse ulkoilemaan eikä kukaan tiedä, kauanko tämä jatkuu. Vähemmästäkin mieliala heittelee. Olen itsekin pienyrittäjä, jonka töistä suurin osa on nyt tauolla. Tulot tipahtavat, ja elämä on kotona neljän seinän sisällä. Lenkille ei voi lähteä, kun poliisi vartioi ulkona. Matkat ovat vain kaukainen haave. Monen toimeentulo ja koko elämä ovat vaakalaudalla. Kaiken tämän negatiivisuuden keskellä halusin kuitenkin pysähtyä miettimään, mitä positiivisia asioita korona on tuonut elämäämme.

1. Korona on saanut meidät pysähtymään

Korona on pitkästä aikaa ensimmäinen asia, joka on saanut ihmiset pysähtymään ja miettimään elämän kulkua. Olemme jo pitkään painaneet menemään hullun lailla oravanpyörässä. Ihmisillä on ollut hirmuinen kiire säntäillä paikasta toiseen, täyttää kalenteriaan ja tienata yhä enemmän ja enemmän rahaa, jotta voisi kuluttaa taas vähän lisää ostamalla turhaa krääsää, muotia, mitä kukakin.

Jossain kohtaa elämän peli on keikahtanut aivan päälaelleen niin, ettei enää missään ole ollut järjen häivääkään. Kiire ja suorittaminen sekä etenkin kuluttaminen on mennyt sellaiseen pisteeseen, ettei ihminen ole enää itsekään tiennyt, mikä on hänen päämääränsä. Miksi hän juoksee hulluna oravanpyörässä, miksi tekee asioita, mitä tekee? Miksi rahaa pitää tienata aina vain enemmän, miksi pitää hamstrata aina vain enemmän materiaa? Silti moni on kokenut tyhjyyttä ja alakuloa. Vaikka hänellä on ollut periaatteessa kaikki, mitä ihminen voi toivoa, jotain on puuttunut. Silti hän on painanut menemään kuin ravihevonen laput silmillä. Ei ole ollut aikaa pysähtyä ajattelemaan.

Korona on viimein saanut meidät pysähtymään. Osalla toki työt jatkuvat, mutta siitä huolimatta se on pysäyttänyt meidät kaikki ajattelemaan elämän kulkua, maailman tilaa, yhteiskuntamme rakenteita, talousjärjestelmäämme, kuluttamista, ympäristöä ja elämän tarkoitusta. Varsinkin ne, jotka ovat itseni tavoin kotikaranteenissa eivätkä saa mennä minnekään, saavat olla omien ajatustensa kanssa nyt viikkokausia. Pysähtyminen kannattaa nyt käyttää hyödyksi meditoimalla ja ottamalla yhteyttä omaan sisimpäänsä. Pysähtyminen ja hiljentyminen auttavat meitä löytämään ennen pitkää uuden polun, joka johtaa merkityksellisempään elämään.

Meditaatio, pysähtyminen, hiljentyminen

2. Korona kirkastaa elämän tarkoitusta

Entisen elämän pysähtyminen on johtanut siihen, että jokaisen meistä on ajateltava omaa ja yhteistä elämäämme aivan uudelta kantilta. Missä olemme nyt ja mihin olemme menossa? Minkä on muututtava, jotta voimme jatkaa eteenpäin? Mikä on elämässä tärkeää? Kun elämän rakenteet ympäriltä rapistuvat ja perustukset horjuvat, meidän täytyy rakentaa elämä aivan uudelle, vakaammalle pohjalle. On selvää, että entiseen emme voi enää palata. Maailma tulee muuttumaan, halusimme tai emme. Tehdään siis kaikkemme, että se muuttuu parempaan suuntaan. Varsinkin karanteenissa on aikaa pohtia oman elämän tarkoitusta ja sitä, miten voisi hyödyntää omia kykyjään paremmin tulevaisuudessa. Korona kirkastaa ajatuksiamme siitä, mitkä asiat ovat meille ja koko yhteiskunnalle oikeasti tärkeitä.

3. Korona antaa mahdollisuuden muutokseen

Mikään ei ole elämässä yhtä varmaa kuin muutos, paitsi tietenkin kuolema. Niin henkilökohtaisten kuin yhteiskunnallisten muutosten tekeminen ei ole kuitenkaan helppoa, varsinkaan silloin, kun kaikki on näennäisesti hyvin. Suurimmat muutokset tapahtuvatkin silloin, kun rytisee kunnolla. Esimerkiksi silloin, kun ihminen on valmis luovuttamaan ja lyömään hanskat tiskiin.

Henkilökohtaisella tasolla intuitio ja sydän monesti tietävät, että jokin muutos pitäisi tehdä. Sitä ei kuitenkaan tehdä, koska kaikki on periaatteessa ihan hyvin. Jos vaikka tuntuu siltä, ettei koe omaa työtään enää merkitykselliseksi, muutoksen esteenä ovat usein pelot tulevaisuudesta. Ihminen pelkää, että muutos vie hänet pois mukavuusalueelta ja turvallisesta elämästä. Ihminen voi myös kokea, että on investoinut nykyiseen elämäänsä niin valtavasti aikaa ja rahaa, ettei voi heittää sitä hukkaan. Nyt kun korona horjuttaa elämän rakenteita, se antaa samalla mahdollisuuden isoihin elämänmuutoksiin.

Viime vuonna kuollut amerikkalainen psykologi, kirjailija ja henkinen opettaja Baba Ram Dass on todennut, että ensimmäinen sääntö elämässä on kuunnella sisäistä ääntään. Toinen sääntö on olla itselleen rehellinen. Hän on kuvannut, että sisäinen ääni johdattaa ihmisen yleensä tietylle polulle, mutta jossain vaiheessa hän kasvaa ikään kuin ulos tuolta polulta. Siinä kohtaa käy monesti niin, ettei ihminen halua myöntää tätä itselleen, koska on tehnyt polullaan niin paljon investointeja. Ram Dass on todennut, että ihmisen pitää olla valmis myös luopumaan asioista ja menemään eteenpäin, seisoa alasti elämän edessä kuin vastasyntynyt aina vain uudestaan. Nyt on tullut se aika, kun seisomme alastomana uuden maailman edessä. Koko yhteiskuntamme seisoo nyt alastomana uuden maailman edessä.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

4. Korona antaa tilaisuuden kasvaa ja oppia

Se, mikä ei tapa, vahvistaa. Korona tappaa osan ihmisistä, mutta jäljelle jäävät jatkavat vahvempina matkaansa. Suurin henkinen kasvumme tapahtuu vastoinkäymisten kautta. Kasvua tapahtuu, kun joudumme ulos omalta mukavuusvyöhykkeeltä tai ajattelemaan asioita uudesta näkökulmasta, täysin laatikon ulkopuolelta. Sen takia omalla kohdallani suurta kasvua on tapahtunut matkaillessani, kun olen ollut pois arjen turvallisista ympyröistä ja kohdannut maailmalla odottamattomia tilanteita, joista on pitänyt selviytyä. Matkailu tuntuu nyt kaukaiselta ajatukselta, mutta koronaan ja kotikaranteeniin on ollut helpompi asennoitua monien vastoinkäymisten jälkeen.

Korona antaa meille kaikille mahdollisuuden oppia erilaisia tärkeitä asioita, kuten pelkojen ja pettymysten kohtaamista sekä voittamista, kärsivällisyyttä, mielen tyyneyden säilyttämistä, oman mielen hallintaa, empatiaa ja hyväntahtoisuutta, rakastamista ja rakkauden vastaanottamista, toisten auttamista ja tukemista, muiden asemaan asettumista sekä luopumista kontrolloinnin tarpeesta elämää kohtaan. Joillekin korona opettaa luopumista ja irtipäästöä. Korona parantaa myös luovuuttamme uuden tilanteen edessä. Nyt meidän on keksittävä uudenlaisia toimintamalleja arjen pyörittämiseen. Korona opettaa myös kiitollisuutta ja sydäntietoisuuteen siirtymistä.

Joogaa meren äärellä

5. Korona on lisännyt yhteisöllisyyttä

Korona on palauttanut yhteisöllisyyden ihmisten keskuuteen. Jo pitkään maailma on ollut hyvin individualistinen, jossa hieman kärjistetysti jokainen on tuijotellut vain omalle tontilleen, miettinyt pelkästään omaa elämäänsä ja tehnyt valintoja omaa sekä lähipiirinsä etua ajatellen. Ihmiset ovat salakavalasti oppineet tähän ajattelutapaan myös käänteisellä tavalla. Jos joku on lähtenyt puhtaasta sydämestään tekemään asioita yhteisen hyvän eteen, hänetkin on nopeasti vedetty lakoon sillä asenteella, että ”jotenkin se varmaan pyrkii hyötymään itse kuitenkin”. Ihmisistä on tullut kyräileviä, toisista pahaa uskovia ja kapuloita toisten rattaisiin heitteleviä itsekkäitä mulkkuja, jotka kampittavat muita tieltään yrittäessään rynniä itse kohti maalia. Lopulta kukaan ei pääse maaliin, vaan kaikki kaatuvat.

Olen jo pitkään kaivannut hyväntahtoista yhteisöllisyyttä, jossa voisimme auttaa ja tukea toinen toistamme, iloita toisten puolesta, nauraa heidän kanssaan ja kannustaa toisiamme menestykseen. Sen takia olen hakeutunut joogaretriiteille viime aikoina. Karmallisesti ajateltuna niitämme sitä, mitä kylvämme. Kaikki tekevät virheitä, mutta meidän pitäisi olla toisillemme armollisempia. Syyllistämisen, ivaamisen, vihaamisen ja pätemisen sijaan voisimme rakkaudellisesti puuttua myös epäkohtiin. Meillä kaikilla on vielä paljon opittavaa, mutta koronakatastrofin myötä olemme lähteneet raketin lailla oikeaan suuntaan. Hyväntahtoinen yhteisöllisyys on lisääntynyt kaikkialla. Konkreettinen esimerkki siitä on ainakin täällä Espanjassa se, kun kaikki menevät illalla parvekkeilleen antamaan aplodit terveydenhuollon henkilökunnalle, joka tekee pitkää ja raskasta päivää taistellessaan koronaa vastaan. Aplodit ovat joka ilta liikuttava ja sydämellinen hetki. Vaikka taputukset ovat todella yksinkertainen ja pieni ele, ne yhdistävät ihmisiä, lisäävät rakkautta ja solidaarisuutta.

Yhteisöllisyyden lisääntymisestä kertoo myös se, miten moni kokee nyt haluavansa auttaa muita. Pienillä teoilla on suuri merkitys. Monet haluavat auttaa suuressa hädässä olevia pienyrittäjiä ostamalla lahjakortteja tai tukemalla muulla tavoin yrittäjien ahdinkoa. Vaikuttajat ovat tarjonneet ilmaista näkyvyyttä, monet ovat suositelleet käyttämiään palveluja sosiaalisessa mediassa, vuokranantajat ovat tulleet vastaan alentamalla liiketilojen vuokria tai jättämällä niitä perimättä. Yksittäiset ihmiset ovat tarjoutuneet auttamaan heikompiosaisia käymällä heille kaupassa tai tarjoamalla muuta apua. Ihmiset ovat alkaneet tajuta, että olemme kaikki lopulta yhtä. Kun autamme muita, autamme samalla itseämme ja koko yhteiskuntaa. Kriisi saa empatian ja hyväntahtoisuuden esiin. Karmallinen taakka kevenee.

korona, koronakaranteeni, sateenkaari

6. Korona on siunaus ympäristölle ja ilmastolle

Ilmastonmuutos oli kaikkien huulilla ennen koronaa, mutta nyt se on jäänyt ainakin uutisissa koronan jalkoihin. Ilmastonmuutos on yksi kriiseistä, joka meidän on ihmiskuntana kohdattava. Se ei ole helppo rasti, sillä tähän asti jatkunut maailmanmeno kulutusjuhlineen ja jatkuvan talouskasvun tavoitteineen ei oikein sovi yhteen ilmastotavoitteiden ja ekologisen elämäntyylin kanssa. Ongelmat ovat pitkälti rakenteellisia, joita eivät pelkästään yksittäiset ihmiset valinnoillaan ratkaise. Korona on tullut apuun tässä asiassa. Valtavan suuret tehtaat ja teollisuuslaitokset seisovat eikä Kiinasta roudata turhaa krääsää, elektroniikkaa eikä vaatetta lentokonelasteittain länsimaihin. Ihmiset ovat karanteenissa eivätkä kuluta, lennä tai autoile entiseen malliin. Meriä saastuttavat risteilyalukset ovat jääneet satamiin.

Kiinassa on saatu hengittää puhtaampaa ilmaa aikoihin ja nauttia sinisestä taivaasta saastepilvien sijaan. Vedet ovat kirkastuneet monin paikoin. Korona on myös osoittanut, että hädän hetkellä ihmisillä on valmius toimia nopeasti ja tehdä isoja elämänmuutoksia. Korona on kuitenkin opettanut sen, että pelkät suositukset eivät riitä. Myös ilmastokriisin suhteen tarvitsemme selkeitä sääntöjä.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

7. ”Sitten, kun” -hetki on koittanut

Olen kuullut miljoona kertaa lauseen, joka alkaa sanoilla ”sitten, kun”. Olen sanonut nuo sanat monesti myös itse. Sitten, kun on aikaa, järjestelen edellisten vuosien matkakuvia ja videoita sekä poistelen huonoja. Sitten, kun ehdin kavereiden tapaamiselta ja muilta menoilta, kirjoitan blogia. Sitten, kun ei olisi niin paljon ohjelmaa kavereiden kanssa, ehtisin meditoida itsekseni. Nyt on tullut se hetki, kun on reilusti omaa aikaa olla kotona ja tehdä pois rästitöitä, siivota, kirjoittaa blogia, järjestellä kuvia, pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviin, vastata sähköposteihin, katsella hyviä elokuvia ja vaikka mitä muuta. Nyt ei voi myöskään matkustella pitkään aikaan, joten on aikaa muistella vanhoja reissuja, katsella matkakuvia ja -videoita sekä hymyillä ihanille muistoille. Ainakaan minulla ei aika käy pitkäksi, sillä olen aina osannut viihdyttää itseäni. Kuulemma jo lapsena viihdyin itsekseni pitkiäkin aikoja hymy huulilla ja iloisella fiiliksellä.

Negatiivisia uutisia ja raportteja kuolemista tulee jo joka tuutista eikä tämän kirjoituksen tarkoitus ole vähätellä ihmisten ahdinkoa, vaan koittaa nähdä koronan positiiviset puolet. Itse voin pysytellä kotona neljän seinän sisällä, mutta en juuri tällä hetkellä voi oikein muuta tehdä. Stressaaminen ja murehtiminen ei auta ketään, vaan nostaa kehon kortisolitasoja, mikä puolestaan alentaa immuniteettia. Vaikka itsellänikin on välillä synkkiä hetkiä, yritän kuitenkin työstää itseäni ja keskittyä näkemään hyvät asiat. Näetkö sinä pelkkää sysimustaa pimeyttä ja ahdinkoa vai oletko itse huomannut kriisin tuovan elämääsi myös positiivisia vaikutuksia? Millaisia ne ovat? Jätäthän kommentteihin omia ajatuksiasi edes lyhyesti muidenkin iloksi. Iloa ja rauhaa päivääsi, selviämme tästä kyllä.

~Sonja

Lue myös: 7 x elämystä, jotka Espanjan koronakaranteeni on minulle tarjonnut

24 thoughts on “7 x positiivista asiaa, jotka korona on tuonut elämäämme”

 1. Ihana kirjoitus <3 Samaistuin kovasti.
  Tämä kotona olo on ollut itselle ainakin toistaiseksi oikeinkin jees, mikä toisaalta kertoo mulle siitä, että olen jo vähän ennen koronaa onnistunut pysähtymään ja olemaan onnellinen vain kotona.
  Nyt on entistä enemmän aikaa lukea muiden blogeja ja kirjoittaa omaa, sekä meditoida ja lukea kirjoja. Ajattelin myös alkaa taas joogaamaan, joka oli jäänyt vähemmälle tässä viime aikoina.
  Tsemppiä ja virtuaalihaleja sinne vielä järeämpään kotikaranteeniin!<3 on ollut muuten ihana katsoa sun stooreista ja telkuista noita Espanjan iltataputuksia.

  1. Kiitos palautteesta, Emilia! 🙂 Mukava kuulla, että kotona oleminen on sujunut sinullakin mukavissa merkeissä. Välillä on hyvä pysähtyä. Kiitos tsempeistä ja virtuaalihali takaisin. Pitääpä käydä sinunkin blogiasi taas lukemassa joku päivä! <3 Uusimpia postauksia en ole vielä ehtinyt lukemaan ja muutenkin säästelen aina enemmän lukemista yhdelle kertaa.

 2. Terveisiä Alavudelta ja kiitos ihanasta tekstistä, juuri näin ajattelen koronan merkitystä ?
  Kaikkea hyvää Espanjaan
  T. Anna-Liisa

 3. Muuten tosi mukava kirjoitus ja totta on, että korona on saanut ihmiset ajattelemaan enemmän, mikä on jo itsessään positiivista. Sen sijaan yhteisöllisyyden lisääntymistä voi toki olla tapahtunut joissain yksittäistapauksissa, mutta suuressa kuvassa viha ja syyttely on kasvanut eksponentiaalisesti. Ainakin Suomessa syytetään milloin ketäkin, milloin hiihtäjiä, mökkiläisiä, vanhuksia jne. ties mistä ja lähetetään tappouhkauksia yrittäjille, jotka hädissään vielä koittavat pitää yritystään auki, ettei ajaudu konkurssiin. Ja lisäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä ei tule kyllä auttamaan se, että nyt jo sovittuja päästörajoituksia poistetaan siksi, että saadaan tuotettua tuotteita ja palveluja halvemmalla menetettyjen kuukausien kirimiseksi. Muilta osin ihan kiva ja positiivinen teksti kyllä!

  1. Kiitos Antti ja mukavaa, kun kerroit omista huomioistasi asian suhteen. 🙂 Olen itse täällä Espanjassa, jossa olemme olleet jo kaksi viikkoa ulkonaliikkumiskiellossa. Täällä on yhteisöllisyys selkeästi lisääntynyt myös täällä asuvien suomalaisten keskuudessa. Espanjalaiset ja me muut täällä olevat taputamme joka ilta parvekkeillamme terveydenhoitohenkilökunnalle, joka taistelee koronaa vastaan. Vaikka Espanjan tilanne on tosi paha, on ollut ilo huomata kaikki tämä hyvä. Ikävää, että Suomessa on noin paljon negatiivista meininkiä ja jopa tappouhkauksia. Nyt jos koskaan meidän olisi puhallettava yhteen hiileen syyttelyn sijaan.

   Ilmastonmuutos on sitten kokonaan toinen asia. Nyt on hetkellisesti tehty asioita samalla myös sen hyväksi, mutta pysyviä ja rakenteellisia muutoksiahan jatkossa tarvitaan ilman muuta. Omassa tekstissäni tämä asia oli vain mainintana yhdestä koronan positiivisesta sivuvaikutuksesta, ei siis ratkaisu itse ongelmaan. Ilmastonmuutos vaatii tosi isoja päätöksiä ja tekoja.

 4. Kiitos Sonja mieltä ylentävästä kirjoituksesta. Myrskyn jälkeen on poutasää ja tästäkin kun päästään selkeämmille vesille, alkaa uudisrakentaminen. Uskon, että yhä useampi ihminen niin sanotusti herää nyt miettimään elämäntapojaan ja suuntaa, mihin olemme menossa ilman kurssinmuutosta. Samoin moni huomaa, että meitä on muitakin täällä ja että yhdessä olemme vahvempia ja viisaampia. Toivottavasti pääsemme rakentamaan uudenlaista maailmaa mahdollisimman pian ja löytyy yhteisiä tavoitteita tämän kokemuksen jälkeen.

  Tsemppihalit ja iloa päiviin! 🙂

 5. Pysähtyminen on ollut kyllä toisaalta ihan tervetullutta. Olen myös huomannut soittavani useammille ihmisille mitä yleensä. Eli käytännössä olen ollut jopa sosiaalisempi kuin ennen, vaikkakin vain videon tai puhelimen välityksellä.
  Etäpalvelut ovat myös helpottaneet omaa arkeani, ja olen pystynyt treenaamaan paljon laajemmin myös silloin, kun olen tyttäreni kanssa. Toisaalta meillä on myös ollut paljon enemmän laatuaikaa, kun hän ei nyt tietenkään ole päiväkodissa. Paljon positiivistakin löytyy ihan henkilökohtaisella tasolla, ja niihin koitan tämän kaiken kaaoksen keskellä keskittyä.

  1. Mukava kuulla Teija, että sinullakin on positiivisuus säilynyt kaikesta kaaoksesta huolimatta. Aivan totta on tuo myös omalla kohdallani, että videopuheluita ja tavallisiakin on nyt tullut soitettua tavallista enemmän. Toki myös netissä on tullu roikuttua enemmän. Ihania hetkiä sinne teille kevääseen! <3

 6. Hyvää pohdiskelua sinulla! Itse olen hämmentynyt siitä, miten helppoa on elää hetkessä. Olen äärimmäisen kontrolloiva ihminen ja siitä luopuminenkin onnistunut tosta vain. Edes elämäni huippumatkustusvuoden sulaminen (neljä reissua jäämässä ainakin pois) ei kohtuuttomasti harmita. Mutta tosiaan kohtuuton syyttely ja arvostelu on Suomessa liiallista, kiva kuulla, että Espanjassa ei moista ilmiötä.

  1. Kiitos kommentista Mari ja harmillista, että reissusi peruuntuvat. Tänä vuonna taitaa meillä kaikilla mennä elämä uusiksi eli samassa veneessä ollaan, vaikka itselläni ei olekaan reissuja suunnitelmissa lähiaikoina. Ihminen on lopulta aika sopeutuvainen uusiin tilanteisiin. Toivotaan, että Suomessakin loppuisi se toisten syyttely. Tilanne on niin uusi kaikille, että nyt ei pitäisi kenenkään tuhlata energiaa moiseen. Jokaisen kannattaa miettiä, millaista kohtelua itse haluaisi saada.

 7. Nämä kaikki ovat kyllä ihan totta. Olen näitä itsekin miettinyt. Miehen kanssa puhuttiin eilen, että nyt oikeasti pitää ottaa irti kaikki se hyvä, mitä tästä on seurannut ja omalla kohdalla sitä hyvää oikeasti on. Olen saanut päiviin 1,5h lisää vapaata, kun ei tarvitse mennä työpaikalle, ei tarvitse stressata pukeutumista, lasten harrastusrumbaa, aamulla ei ole pakko herätä tiettyyn aikaan ja perhettä näkee ihan eri tavalla. Vaikka haasteita on tässä kolmen lapsen etäkouluillessa ja meidän aikuisten etätöissä, niin silti ollaan ihan plussan puolella.

 8. Hei. Totta puhut. Seitsemän totuutta kuulostaa juuri siltä mitä kerrot. Mietin vain sitä että tämä koskettaa eniten niitä ihmisiä, jotka oikeasti saavat virtaa muista ihmisistä. Heidän läsmäolostaan. Enkä tarkoita että kontaktia vaan normaalia kanssakäymistä. Se on nyt mahdotonta ja se syö joidenkin ihmisten sielua. Mutta kaikki emme ole samanlaisia ja sille ei voi mitään. En puhu itsestäni, mutta kyllä kaipaan vaikka prätkä tapahtumia ja muita kokoontumisia. Nyt se ei ole mahdollista. Onneksi ajoin viime kesänä Italiassa. On kaunis maa ja hienot tiet sekä maisemat. Mutta kyllä selviämme tästä. Toimimme vain oikein.

 9. Ihana kirjoitus, kiitos! Itse asun yksin 38 neliössä, mutta tänne on muodostunut parissa viikossa toimisto, jooga- ja tanssisali ja valokuvaus-studio. Netti on tällä hetkellä täynnä kaikkea mahdollista liikuntaa ja olenkin koittanut useita täysin uusia lajeja. Kuvaan myös tekemiseni ja sieltä löytyy sitten hauskoja hönöilypätkiä jaettavaksi muiden iloksi someen. Fiilis on huolesta huolimatta hyvä, sillä ajattelen, että nyt kannattaa poimia näitä positiivisia mahdollisuuksia elämäänsä.

 10. Olen samaa mieltä, että vaikka tilanne on vaikea ja välillä kaikki tämä pelottaa, pitää silti keskittyä hyviin asioihin ja jatkaa elämää. Surkuttelu ja ahdistuksessa vellominen ei auta, päinvastoin ja se pahentaa myös niiden oloa, joiden päälle ahdistus kaadetaan.
  Ihmettelen oikeastaan, miksi tämä pakollinen pysähtyminen on toisille niin vaikeaa, miksi on vaikeaa olla kotona? Ainoa asia mikä itseäni huolestuttaa, on oma ja läheisten terveys, mutta kotona oleminen ei, tekemistä tulen kyllä keksimään.
  Hyvä kirjoitus, sillä positiivisuutta tarvitaan nyt edemmän kuin koskaan!

 11. Todella hyvää pohdintaa ja mielenkiintoista tekstiä. 🙂 Tämä tilanne on pistänyt toden totta nyt maailman ja elämät mullin mallin, mikä on tavallaan erittäin hyvä juurikin noiden perustelemiesi asioiden vuoksi. Itse on tullut mietittyä paljon, mitä seuraavaksi ja mitkä ovat ne asiat, unelmat ja vaikkapa matkatoiveet, joita aidosti ja oikeasti ylitse muiden haluaisi toteuttaa ja tehdä tulevaisuudessa seuraavaksi. Asioita on siis tullut laitettua tärkeysjärjestykseen ja vaikka tämänlaista mielen työtä on tullut aloitettua jo ennen koronan aikaa, niin nyt ajatukset ovat saaneet tilaisuuden selkiintyä ehkä vieläkin paremmin. Onneksi shoppailu ei sinänsä ole minun juttuni, niin nettikaupoista on ollut helppo pysyä poissa, heh. 🙂 Espanjassa aiemmin asuneena ja maata kovasti rakastavana ihmisenä olen paljon seurannut meininkiä siellä, ja välillä ehkä hieman kateellisena jopa tuosta yhteisöllisyydestä. Täällä Suomessa se on aika jakautunutta, sillä osin paikoin toki on yhteisöllisyyttä ja välittämistä, mutta toinen ääripää, eli kiusaaminen (erityisesti aikuisten keskuudessa) on nostanut päätään todella paljon se on tosi kurjaa. Kirjoitinkin myös omia ajatuksia näihin liittyen blogiini. Itse peukutan eniten ympäristön kokemia hyviä asioita, se on mahtavaa. 🙂 Kyllä tämä tästä ja aika näyttää, kuinka asiat tulevat jatkumaan koronan jälkeen. Tsempit sinne ja hyvä kirjoitus! <3

 12. Vaikka oma arki ja työntekotapa eivät ole merkittävästi muuttuneet, on tämä aika herättänyt paljon ajatuksia. Kaikkien kurjien uutisten keskeltä on ihanaa löytää lisääntynyttä yhteisöllisyyttä, uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja uskomatonta sinnikkyyttä. Tästä toipuminen vie varmasti pitkään, mutta paljon uusia toimintamalleja jää varmasti myös elämään. Tsemppiä sinne! <3

 13. Olipa voimaannuttava postaus ja hyvää vastapainoa ikäville uutisille. Valitettavasti omalla kohdalla ei ole VIELÄ tullut lisäaikaa pohtia elämää syvemmin ja tehdä rästihommia (työt ja opinnot pitävät tästä huolen), mutta toivottavasti siihenkin tulee mahdollisuus. Nyt on jo kuitenkin huomannut, että turha kuluttaminen on vähentynyt ja huomaa, ettei todellakaan tarvitse esimerkiksi uusia vaatteita.

  Toivottavasti meno ei palaudu samaan hulluuteen, kun tämä on ohi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.