Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämyskylä on innovatiivinen taikakeidas

Tonttulan elämyskylä Levillä on aika uskomaton paikka, joka herätti monenlaisia tunteita. Paikalla on oikeastaan paljon syvempi merkitys kaikkeen kuin aluksi ajattelin. Tonttulassa oli helppo tehdä elämästä sellaisia oivalluksia, jotka oikeastaan tekisivät koko maailmasta paremman paikan elää. Tonttulassa oli siis todellista taikaa, joka tarttui kaikkiin aisteihin. Kerron lisää näistä tekemistäni oivalluksista aivan kohta. Tonttulan elämyskylä sijaitsee vain kymmenen minuutin automatkan päässä Levin keskustasta. Siellä voi nauttia luonnosta ja ainutlaatuisesta elämyskohteesta, joka pohjautuu ennen kaikkea tarinoihin, satuihin ja kulttuuriin.

Tonttulan elämyskylä

Luonnon vahvaa voimaa ja kauniita yksityiskohtia

Pääsimme tutustumaan Tonttulaan Samin kanssa kuuluisan Keltanuttuisen tontun opastamana. Tonttulan elämysmetsässä oli paljon nähtävää ja koettavaa. Paikka huokui luonnon vahvaa voimaa ja oli täynnä kauniita yksityiskohtia. Metsän rauha ja paikan maagisuus tarttuivat sydämeen keventäen mieltä. Kun olimme matkalla Seitakivelle, Keltanuttuinen tonttu kertoi meille maahisista. Hän kertoi, että erityisesti Lapissa on maahisten, tonttujen ja ihmisten yhteiselo ollut aina elintärkeää. Jo vuosituhansien ajan tontut ovat tukeneet ja maahiset auttaneet Lapin ihmisiä porojen hoidossa ja ravinnon etsimisessä sekä ylipäätään elämässä selviämisessä.

Tonttulan elämyskylä

Seitakiven sisällä aukeaa valtava taikamaailma

Seitakiven järkälemäinen ovi aukeaa narahtaen. Seitakivi ei näytä ulkoa kovin isolta, mutta kun sinne astuu sisään, sisällä aukeaa valtava taikamaailma. Eikä oikeastaan edes vain yksi maailma, vaan lukuisia uusia maailmoja. Seitakiven sisällä on niin paljon nähtävää, että sieltä löytää taatusti joka kerta jotain uutta. Maahisten maanalaisessa valtakunnassa tontut, ihmiset, maahiset ja muu metsän kansa elävät sulassa sovussa toisiaan kunnioittaen ja auttaen. Oivallan, että koko maailman pitäisi ottaa oppia Tonttulasta. Miksi emme voisi kaikki elää sulassa sovussa keskenään toistemme erilaisuutta ja erilaisia näkemyksiä kunnioittaen?

Tonttulan elämyskylä, Seitakivi

Keltanuttuinen tonttu esittelee eri nurkkauksia, joissa tontuilla on omia huoneita, keittiötä, pesulaa, työpajaa ja ties minkälaisia miniatyyrimaailmoja, luolia sekä koloja. Eri nurkkauksissa asuu maahisia ja trolleja, metsän eläimiä ja kotieläimiä, saamelaisia, hämähäkkejä ja muita asukkeja. Katosta roikkuu hiisi. Seinissä on kaiverruksia ja piirroksia. Kaikkiin yksityiskohtiin liittyy jokin tarina tai kertomus. Seitakiven sisällä on hämyinen ja maagisen kaunis tunnelma. Toisesta kerroksesta voi laskea alas pohjakerrokseen liukumäkeä pitkin.

Seitakivi

Seitakivi

Seitakivi

Seitakivi

Seitakivi

Luovuuden ja viisauden flow’ssa

Ulkona lähellä Seitakiveä voi istahtaa karhutuoliin, joka on erään tontun käsin veistämä majesteetillinen taideteos. Siihen istahtaminen lisää kuulemma viisautta ja sisäisen rauhan tuntua sekä tuo istujalleen turvallisen olon. Istahdan tuoliin hetkeksi ammentamaan lisää viisautta itselleni. Tonttulassa tuntuu ihan oikeasti siltä, että siellä pääsee tietynlaiseen luovuuden ja viisauden flow’hun käsiksi. Tonttulan väki on oivaltanut, että vaikka arki on joka päivä läsnä, siitäkin voi tehdä taikaa. Tonttulassa elämästä ja elämisestä itsessään on tehty taikaa ja taideteos, jotenkin siltä minusta siellä ollessa tuntui. Tonttulan työntekijätkin olivat jotenkin sydämellä mukana touhussa.

Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämyskylä on jotenkin aivan käsittämättömän absurdi paikka hyvällä tavalla. Jollain tavalla sen näkeminen auttaa päästämään irti mielen vanhoista ja tarpeettomiksi käyneistä ohjelmoinneista sekä tajuamaan, että asiat voi tehdä niin monella eri tavalla ja uskomattoman luovasti. Tonttulassa on myös osattu hyödyntää kaikkea vanhaa ottamalla se uusiokäyttöön. Monet vanhat tavarat ovat saaneet Tonttulassa uuden elämän. Kaatopaikaltakin on pelastettu monenlaisia aarteita, kuten vanha reki. Keltanuttuinen tonttu kertoo, että hänkin on kova askartelemaan vanhasta kaikenlaista uutta ja kivaa.

Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämyskylä

Innovatiivisuutta ilman rajoja

Tonttulaa on jotenkin vaikea edes kuvailla sanoin, se pitää itse kokea. Hyvä energia siellä ainakin vallitsee, kun luovuus ja innovatiivisuus on päästetty valloilleen ilman rajoja. Joulun keskeinen sanoma rauhasta ja sovusta näkyy sekä vallitsee kaikkialla, tunnelma on jouluisa. Tietäjäntalon edessä kysyn keltaiselta tontulta, että mitä tötteröitä talon edessä oikein on. Kurpitsabändi! Muutenkin joka puolella on aivan käsittämätön määrä erilaisia pieniä yksityiskohtia. Osa niistä on jotain niin kertakaikkisen pähkähullua, että minua alkaa oikein naurattaa. Paikka saa minut hyvälle mielelle ja iloiseksi. Mietin, mistä ihmeestä kaikki ideat on oikein ammennettu.

Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämyskylä

Tonttulan elämys- ja fantasiakylä on Levin matkailukuningattaren Päivikki Palosaaren innovatiivinen luomus, jonka hän on rakennuttanut lapsuusmaisemiinsa. Hänellä on visio, että vielä jossain vaiheessa Tonttulan tietävät kaikki suomalaiset ja maailmanmatkaajat. En epäile yhtään, etteikö tuo visio voisi toteutua. En ole koskaan tavannut Päivikkiä, mutta aikamoisen paljon asioita hän on Levillä saanut aikaan, joten ei voi muuta kuin nostaa hattua. Luova ihminen hänen ainakin täytyy olla, sillä koko paikka on oikea innovatiivisuuden ja luovuuden kehto, inspiroiva taikakeidas. Omalla erikoisella tavallaan Tonttulan elämyskylä säteilee maailmaan iloa, valoa ja hyvää mieltä.

Oletko sinä käynyt Tonttulassa? Millaisia ajatuksia paikka sinussa herättää?

~Sonja

Lue myös:

Potkukelkkailu Levin Utsuvaarassa vahvisti luontoyhteyttä

Levin Iglut – taianomaista majoitusta erämaan laidalla

2 thoughts on “Tonttulan elämyskylä on innovatiivinen taikakeidas”

  1. En ollut kuullut paikasta, joten ainakin kaksi uutta tietää jatkossa paikan! Mukavalta kuulostava paikka, mutta jotenkin ajattelisin, että kokemus on paljon mukavampi, jos ihmisiä ei olisi paikalla aivan liikaa. Kuvista ainakin välittyi sellainen tunne, että paikka oli mukavan rauhallinen?

    1. Me kävimme Tonttulassa joulukuun alkupuolella, jolloin paikka oli todella rauhallinen. Siellä ei ollut silloin kuin ihan kourallinen ihmisiä. Lisäksi henkilökunta kuvasi ilmeisesti videoita joulukalenteriin. Oli ihanaa, kun oli niin rauhallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.