Levin Iglut

Levin Iglut – taianomaista majoitusta erämaan laidalla

*Yhteistyössä Levin Iglut*

Paksuun lumihuntuun verhoutuneet puut huojuvat tuulessa erämaan laidalla, kun saavumme rakkaani Samin kanssa majoittumaan maailmallakin mainetta niittäneisiin Levin Igluihin. Pääsemme majoittumaan yhteen koko alueen ensimmäisistä igluista. Sieltä aukeavat maagiset tunturimaisemat, ja ympärillä vallitsee syvä rauha. Lasikattoisessa iglussa majoittuminen on taianomainen elämys, joka tietyllä tavalla avartaa käsitystä koko elämästä. Kun katto ei rajoita näkyvyyttä, voi nähdä kauas pohjoiselle taivaalle ja ihailla kuuta. Mielen valtaa rakkaudellinen tunne elämän äärettömyydestä ja ikuisuudesta sekä taianomaisuudesta ja mielettömistä mahdollisuuksista.

Levin Iglut

Kaikki alkoi unelmasta

Levin Iglut on yleensä varattu täyteen vähintään vuodeksi eteenpäin kansainvälisten matkailijoiden toimesta, mutta näin koronan aikaan on hiljaista. Valtaosa igluista on tyhjillään, kun ulkomaiset matkaajat eivät pääse Lappiin. Suomalaisiakin on vain vähän. Levin Iglujen toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti ja koko igluperhe ovat kuitenkin luottavaisia tulevaisuuden suhteen. Iglukylä sai alkunsa jo 12 vuotta sitten hänen isänsä unelmasta, kun neljä lasi-iglua nousi tunturin laelle erämaan laidalle.

Levin Iglut

Tänä päivänä igluja on tunturin laella jo 27, ja iglukylä on noussut kansainvälisesti palkituksi ja arvostetuksi lomakohteeksi. Kristiina kertoo, että alusta saakka hänen isänsä uskoi ja luotti unelmaansa muiden epäilyistä huolimatta. Tänä päivänä työssä on mukana jo kolme sukupolvea. Igluperheestä kukaan ei olisi vuosi sitten osannut kuvitella, millainen tilanne maailmassa nyt on. Kristiinan mukaan tuleva kausi tuo mukanaan suuria haasteita, mutta Levin Igluilla kaikki ovat valmiina taistelemaan Kristiinan isän unelman puolesta ja laittamaan itsensä likoon, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota iloa ja unohtumattomia elämyksiä Lapin voimauttavan luonnon keskellä.

Levin Iglut

Levin Iglut

Arktisia unelmia ja talven kauneutta

Minulle yöpyminen iglussa on ainutlaatuinen ja uniikki elämys, sillä Lappi on alkanut kiehtoa minua matkailukohteena yhä enemmän. Olen toki matkaillut Lapissa nuorempana paljonkin, mutta viime vuosina olen seikkaillut enemmän auringon alla lämpimissä maissa. Viime vuonna vietin Suomessa yli kuukauden keskellä talvea. Silloin näin talven kauneuden tosi eksoottisena ja kirjoitinkin talven kauneudesta ja arktisesta viehätyksestä ajatuksia blogiini. Ehkä jo noihin aikoihin ajatuksiini jäi kytemään ajatus siitä, että haluaisin viettää enemmän aikaani myös talven taikamaailmassa. Lapissa asumisestakin olen haaveillut. Siitä, että viettäisin kokonaisen vuoden Lapissa.

Luontoyhteys voimistuu iglussa

Lasikattoisessa iglussa on suorastaan ylellistä yöpyä. Iglussa on kaikki tarvittavat mukavuudet ja vielä enemmän. Iglun varustelu on huippuluokkaa, enkä kaipaa sinne mitään lisää. Kaikkein parasta on kuitenkin se, että tunturin laella iglussa pääsee aivan eri tavalla kosketuksiin luonnon kanssa kuin vaikkapa Levin keskustan alueella laskettelurinteiden kupeessa. Tunturin rinteessä 340 metrin korkeudessa sijaitsevasta igluhotellista on vain kymmenen kilometrin matka Levin keskukseen.

Iglumajoituksessa pääsee vahvistamaan omaa luontoyhteyttään makaamalla samalla erittäin mukavassa, moottoroidussa sängyssä ja katselemalla ympärillä huojuvia, lumen peittämiä puita. Vaikka ulkona on pimeää, näkyvyys ympärille on lumen ansiosta hyvä. Iglun valot kannattaa sammuttaa ja ihailla ulkona olevia maisemia vaikkapa suoraan sängystä, josta näkee niin taivaalle kuin ympärille.

Jos iglussa haluaa pitää valot päällä, alaikkunoiden peitoksi voi vetää verhot. Muuten voi tulla olo, että on akvaariossa näytillä. Minusta on kuitenkin tunnelmallisinta pitää valot pois päältä, koska silmä tottuu äkkiä luonnon tarjoamaan, lumen heijastamaan valoon. Minua ei harmita iglussa edes se, ettei revontulia näy. Sää on yöpymisen aikaan pilvinen, joten aika ei ole otollisin revontulien katseluun. Levin Iglut tarjoaa lisäpalveluna revontulihälytyksen majoittujien puhelimeen, mikäli sellaisen haluaa tilata.

Levin Iglut

rakkaus

Kaunis ja autenttinen elämys

Pilvisestä säätä huolimatta yöpyminen iglussa on hyvin kaunis ja autenttinen elämys. Erityisen mieleenpainuva kokemus on täysikuun ihaileminen lasikaton läpi. Nukkumaan ei malta mennä lainkaan, kun on niin mukava ihailla kuuta ja aistia ympärillä oleva Lapin taika rakkaan kainalossa. Uskon, että iglussa yöpyminen on uskomaton elämys, vaikka ulkona olisi millainen sää. Jokaisella säällä kokee varmaan erilaisia asioita, jotka tekevät elämyksestä uniikin juuri sinä hetkenä.

Ravintola Utsussa on tarjolla aamiainen

Kun uni lopulta vie voiton, nukun sikeästi aamuun asti. Monipuolinen aamupala tarjoillaan Ravintola Utsussa, jossa voi nauttia upeasta tunturimaisemasta. Myös kasvissyöjille ja vegaaneille löytyy vaihtoehtoja. Aamupalapöytien äärellä palaa tunnelmallinen takkatuli, joka luo lämmintä tunnelmaa. Ravintolan toisen kerroksen seinät ja katto ovat iglujen tapaan kokonaan lasia. Tuolit taipuvat hauskasti kauas taakse niin, että niillä voi halutessaan nojailla taivaalle katsellen. Pimeänä ja kirkkaana pakkasiltana ravintolan toinen kerros on varmasti loistava paikka revontulien katselulle. Ravintola Utsun keittiön antimia on kehuttu Lapin parhaiksi.

Ravintola Utsu

Ravintola Utsu

Ravintola Utsu

Ravintola Utsu

Hiljaisuutta ja tuntureiden taikaa

Aamiaisen jälkeen on vielä mukava käpertyä iglun tunnelmalliseen lämpöön lepäilemään ja nauttimaan lumisista maisemista, jotka aukeavat aamulla erinäköisinä kuin illan tunnelmallisessa hämärässä. Lapin maaginen taika on tainnut saada minusta igluyön aikana otteen, sillä runosuoneni alkaa sykkiä. Rustaan iglun vieraskirjaan vielä runon, ennen kuin lähdemme iglukylästä pois kohti uusia seikkailuja.

”Hiljaisuutta ja tuntureiden taikaa, täällä tuntuu kuin ei olisi aikaa.
Lapin maaginen taikayö kun saapuu, ovat puutkin pukeutuneet paksuun lumikaapuun.
Taivaalla kauniina täysikuu loistaa, sen katsominen huolet mielestä poistaa.
Iglussa on lämmintä ja viihtyisää, oli ulkona mikä tahansa sää.
Yöpyminen täällä oli elämys syvä, on sydän rakkautta täynnä ja mieli on hyvä.”

Oletko sinä yöpynyt joskus lasikattoisessa iglussa tai haluaisitko yöpyä? Millainen olisi täydellinen igluyö?

~Sonja

Lue myös:

Potkukelkkailu Levin Utsuvaarassa vahvisti luontoyhteyttä

Tonttulan elämyskylä on innovatiivinen taikakeidas

9 thoughts on “Levin Iglut – taianomaista majoitusta erämaan laidalla”

 1. En ole vielä päässyt yöpymään lasikattoisessa iglussa, mutta haluaisin kyllä kovasti. Itselleni revontulet on se, joka erityisesti kiinnostaa. Mutta epäilemättä kokemus muullakin tavalla olisi upea. Tämä vuosi voisikin olla erinomainen ajankohta toteuttaa tuo, koska toisaalta igluissa tosiaan lienee vapaata tavallista enemmän ja toisaalta ulkomaillekaan ei nyt tule lähdettyä…

  1. Revontulia näkee kuulemma varmimmin syksyisin ja keväisin talven sijaan. Nyt on kyllä aivan loistava ajankohta myös spontaanille igluyöpymiselle, kun kaikki iglut eivät ole varattuna vuodeksi eteenpäin. 🙂

 2. Meilläkin oli unelmana majoittua kerran näissä lasi-igluissa ja toteutimmekin sen muutama vuosi sitten Kakslauttasessa, joka taitaa näistä iglukylistä olla ensimmäinen. Ne iglut ovat vielä suihkuttomia, eli pesutilana on erillinen saunarakennus, mutta pieni wc niissäkin on. Kyllä tuollaisessa ainakin kerran elämässä kannattaa yöpyä!

  1. Kiitos Pirkko kommentistasi! 🙂 Kakslauttasen igluissa en ole koskaan yöpynyt, mutta tämä oli kyllä hieno kokemus. Juuri sellainen ajatus itselläkin oli, että kyllä nyt ainakin kerran elämässä pitää lasi-iglussa Lapin maagisen taivaan alla yöpyä. Espanjassa kun on asunut ja Lapissa viime vuosina vähemmän viettänyt aikaa, kokemus oli myös eksoottinen.

 3. Todella upeita kuvia olet saanut kuusta ja auringonlaskusta (vai noususta..). Nuo lasi-iglut kyllä kiinnostaisivat kovasti ja tietysti revontulien näkeminen. Meillä on myös Lapin matka haaveissa, jos vaan saadaan koira-asiat organisoitua.

  Toivotaan, että Lapin matkailuväki selviää tästä hurjasta vuodesta eteenpäin! <3

  1. Kiitos paljon! 🙂 Vaikea sanoa, onko kuva auringonnoususta vai -laskusta, koska se on oikeastaan käytännössä sama asia! 😀 Aurinko kun tuli näkyviin, ei se kauaa taivaalla viihtynyt, ennen kuin taas katosi horisonttiin. Kuusta sain tuon upean kuvan myös enkä muista nähneeni aikaisemmin moista, valtavan kokoista haloefektiä kuun ympärillä kuin tuolloin. Oli kyllä aika taianomainen kuutamo! Tuo rinkula oli melkein koko taivaan kokoinen, vielä hienompi tunturin laelta koettuna. Vaikea oli saada sitä kuvattua. Voin kyllä suositella lasi-iglussa yöpymistä ainakin kerran elämässä! 🙂

 4. Niin kaunista ja yksilöllistä! 🙂 Hieno tarina, erittäin inspiroiva. Tosi kiinnostava kirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.