Kotini Alahärmässä

Joulun tunnelma syntyy kotimaassa

Olen viettänyt suurimman osan jouluistani perinteisesti kotona Suomessa, jossa joulu tuntuu eniten joululta. On pimeää ja kylmää, mutta kynttilät ja jouluvalot sekä takkatuli luovat lämmintä tunnelmaa. Voi saunoa ja käydä avannossa tai jopa lumihangessa kierimässä. Kun asuu suurimman osan vuodesta ulkomailla lämpimässä maassa, jouluksi on ihana tulla Suomeen kokemaan pala kaamosta ja talvea. Espanjassa asuessani olen käynyt joka joulu Suomessa reilun parin viikon visiitin. Tärkeintä on tietenkin perheen, läheisten ja ystävien tapaaminen. Viime vuosien aikana lapsuuden joulut ovat myös täydentyneet uusilla jouluperinteillä, kuten savusaunomisella.

Lapuanjoen Rantakeitaan savusauna
Uusin jouluperinteemme on joulu- tai tapaninpäivän saunominen isän rakentamassa savusaunassa

Lapuanjoen Rantakeitaan avantoallas

Joulun ja talven taikaa

Jouluviikolla juuri ennen Suomeen lähtöäni kävin Sierra Nevadassa laskettelemassa ja harjoittelin samalla sopeutumista hieman kylmempiin keleihin. Omalta osaltani kaikki jouluvalmistelut jäivät viime tinkaan ja lentokoneeseenkin juoksin viime tipassa, kun muut istuivat jo koneessa. Tykkään joulusta varmaan juuri sen takia, etten ole mikään hössöttäjä. En ole tehnyt juuri mitään jouluvalmisteluja. En ole hommannut joulukoristeita tai -valoja Espanjaan, ettei kerry turhaa tavaraa. Minulla ei ole edes paikkaa, minne ne varastoisin muuna aikana. Pohjanmaalle saapuessani sain kävellä kuitenkin ihanan jouluiseen, tunnelmalliseen kotiin, jonka äiti oli siivonnut ja valmistellut joulua varten. Oli kynttilöitä, tonttuja, joulukoristeita, joulumusiikkia ja lämpöistä joulun tunnelmaa. Ulkonakin oli talven taikaa.

Lapuanjoen Rantakeidas

Isän tekemä tonttuovi

Muilla maillakin on jouluja vietetty

Olen viettänyt muutamia jouluja ulkomailla. Olin vielä lapsi, kun pakenimme joulua pari kertaa palmujen alle perheen kanssa. Muistan vain hämärästi hiekkarannoille koristellut joulukuuset ja kaduilla juoksevat joulupukit. Itse en ole koskaan kokenut, että joulua pitäisi paeta. Se on niin lyhyt aika vuodesta. Ja koska en siitä stressaa tai hössötä, se on kiva kokea mieluiten Suomessa. Olin 17-vuotias, kun vietin joulua ensimmäistä kertaa yksin poissa kotoa Yhdysvalloissa vaihtariperheessäni Vermontissa. Se oli hyvin mielenkiintoinen, kulttuurillisesti rikas, mutta myös paljon ikävän ja kaipauksen tunteita sisältävä kokemus. Paljon myöhemmin yksi joulu meni Australian tropiikissa, mutta 35 asteen kosteassa kuumuudessa ja kirkkaudessa pool partyilla joulu sai ihan uuden merkityksen. Sekin oli hauska kokemus, joka jäi mieleen. Ei ole oikeata tapaa viettää joulua. Jokaisella on omansa. Tärkeintä on, että on onnellinen.

Jouluaaton perinteitä

Tänä jouluna pääsin viettämään perinteistä perhejoulua Alahärmään Etelä-Pohjanmaalle läheisten kanssa. Jouluna meillä on yleensä tupa täynnä väkeä, joten hässäkkää riittää. Itse en osallistu jouluruokien laittoon millään tavalla, joten koitan lähinnä pysytellä poissa muiden jaloista ja katsoa televisiosta vaikka Lumiukkoa. Jouluaattoon kuuluu myös saunominen jo hyvissä ajoin päivällä. Espanjassa tai USA:ssa en päässyt saunomaan kertaakaan syksyn aikana, joten saunominen tuntui aivan taivaalliselta. Vietinkin saunassa yksikseni varmaan tunnin. Myöhään iltapäivällä lähdin käymään isän ja kummitädin kanssa haudoilla viemässä kynttilöitä. Ympäri maailmaa monenlaisia kirkkoja nähneenä voin sanoa, että Alahärmän kirkko on yksi kauneimmista. Hautuumaalla tunnelma oli kaunis ja jouluinen, kun lähes jokaisella haudalla paloivat kynttilät. Teimme vielä autolla kierroksen Knuuttilanraitille ja Jepualle jouluvaloja katselemaan.

Alahärmän kirkko

Alahärmän hautausmaa

Jepualla ajellessa löysimme tällaiset jouluvalot
Jepualla ajellessa löysimme tällaiset jouluvalot

Ulkona reippailun jälkeen oli ihana nauttia kuumaa glögiä sisällä lämpimässä. Myöhemmin illalla saimme kaikki istua äidin ja kummitädin laittamaan joulupöytään. Harvemmin nykyään tulee istuttua illallispöydässä näin isolla porukalla muuta kuin jouluisin. Pienen ruokalevon jälkeen jaoimme lahjat, joita oli taas kasapäin, vaikka olemme puhuneet monesti lahjojen vähentämisestä. Elämäntyylini on mennyt koko ajan minimalistisempaan suuntaan enkä ole toivonut keneltäkään lahjoja, mutta iso kasa niitä kuitenkin tuli. Kiltti olen kai sitten ollut? Lahjat olivat ihania, mutta reissaajan luonteella ei kannata omistaa mitään liikaa, sillä määräänsä enempää tavaraa ei voi mukanaan kantaa. Suurin osa maallisesta omaisuudestani pysyykin Suomessa, sillä matkustan nytkin pelkillä käsimatkatavaroilla.

Tämän joulun lahjakasa

Savusaunan tunnelmaa

Parasta nykyisissä jouluissa on yhdessäolo läheisten kanssa, sillä ulkosuomalaisena vietän suurimman osan vuodestani ulkomailla. Siksi tällaiset yhteiset hetket ovat tärkeitä. Uusin jouluperinteemme on saunominen yhdessä porukalla isän rakentamassa savusaunassa, joka on aivan joenrannassa. Siellä on maailman parhaat ja pehmeimmät löylyt sekä taianomainen tunnelma. Aattona saunomme yleensä tavallisessa puusaunassa, joka sekin on ihana, mutta joulupäivänä isä lämmittää uniikin savusaunamme. Sen lämmityksessä menee koko päivä, mutta niin myös saunomme pitkällä kaavalla useita tunteja. Saunan lauteille mahtuu hyvin kahdeksan ihmistä samaan aikaan istumaan. Jos tulee kuuma, ulkona pääsee avantoaltaaseen vilvoittelemaan. Tai sitten istumme kivilaavulla nuotion äärellä kertoen tarinoita ja nauraen toistemme jutuille. Kun saunominen lopulta riittää, istumme takkahuoneen puolelle jatkamaan iltaa.

Lapuanjoen Rantakeitaan kivilaavu

Lapuanjoen Rantakeitaan jouluinen avantoallas

Lapuanjoen Rantakeitaan jouluinen savusauna

Lapuanjoen Rantakeitaan kivilaavu

Dixit on joulun paras lautapeli

Olemme pelanneet joulun aikana yhdessä porukalla myös lautapelejä, joista ehdoton suosikki on Dixit. Siinä on ideana kertoa korttipakan kuvista tarinoita, sanoja tai lauseita niin, että vain osa porukasta arvaa, mikä kortti on kertojan oma. Siinä täytyykin päästä tavallaan toisen pään sisälle ja tietää, miten juuri hän asian ajattelee ja millaisia mielleyhtymiä hänelle mistäkin kortista tulee. Peli on aivan loistava.

Seurapeli Dixit

Ystävien kanssa aika kuluu kuin siivillä

Joulun jälkeen alkaakin ystävien tapaaminen, sillä loppiaisen aikaan Espanja taas kutsuu. On ihana nähdä ystäviä pitkästä aikaa, sillä monia pääsen tapaamaan niin harvoin. Ystävyys kuitenkin jatkuu siitä, mihin se on jäänyt. Positiivinen ongelmani on se, että minulla on niin paljon ihania ystäviä, etten millään ehdi tapaamaan joululoman aikana kaikkia. Yritänkin nyt tavata edes muutaman oikein ajan kanssa. Välillä poden huonoa omaatuntoa siitä, etten ehdi viettää aikaa kaikkien niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa haluaisin sitä viettää. Ehkä pitäisikin vain varata uudeksi vuodeksi iso mökki ja kutsua sinne kaikki rakkaat ihmiset. Toisaalta nautin kuitenkin enemmän ajasta ystävien kanssa niin, että voin keskittyä yhteen tai kahteen ystävään kerrallaan ja käydä läpi tärkeimmät kuulumiset. Huomenna alkaa ystävien tapaaminen, en malta odottaa. Kokemuksesta tiedän, että loppuaika Suomessa kuluu kuin siivillä ja pian olenkin taas Espanjassa.

~Sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.