Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

Lappajärvi – kesän TOP 10 -elämykset

Lappajärvi on minulle melkein kuin yksi kotipaikka. Siellä on ollut jo yli kahden vuosikymmenen ajan perheeni kesämökki ja lomanviettopaikka. Lappajärvi onkin tullut vuosien varrella erittäin tutuksi. Siellä olen viettänyt aikaa niin lapsena, teini-ikäisenä kuin nyt aikuisiällä. Viime aikoina olen ehtinyt viettää aikaa Lappajärvellä yhä vähemmän, mutta hetket siellä ovat tuntuneet entistä arvokkaammilta. Halusin listata tähän kirjoitukseeni vähän vinkkejä asioista, joita Lappajärven kesässä kannattaa tehdä ja kokea. Paljon muutakin siellä voi tehdä, mutta tässä muutamia vinkkejä. Omiin kokemuksiini sisältyy paljon erilaisia muistoja ja tarinoita.

1. Taianomainen tunnelma

Parasta Lappajärvellä on rauha ja hiljaisuus sekä kaunis luonto. Varsinkin kesäöissä on sellaista taikaa, jota ei voi sanoin kuvailla. Sen voi vain kokea. Tunnelma on rauhallinen, aika tuntuu pysähtyvän ja luonnon kauneus hivelee silmiä joutsenperheen lipuessa horisontissa. Lappajärvellä voi kokea palan Suomen kauneinta luontoa. Monesti on tuntunut, etten jaksa lähteä Lappajärvelle, kun on niin paljon muuta tekemistä. Kun sinne menen, en haluaisi lähteä sieltä pois. Varsinkin kauniina kesäpäivänä kauniimpaa paikkaa saa hakea.

Muutamia vuosia sitten majoitin kodissani Couchsurfingin kautta pari sohvasurffaria, juuri naimisiin menneen hääparin. Oikeastaan vahingossa he päätyivät minun luokseni, sillä he luulivat minun asuvan Etelä-Suomessa, josta etsivät majapaikkaa. Viestini luettuaan he tekivät ex tempore -päätöksen viettää osan honeymoon-lomastaan minun sohvallani Alavudella, jossa silloin asuin. Pariksi päiväksi ajelimme Lappajärven mökille. Tuore hääpari rakastui heti Lappajärveen. Mies oli Ruotsista, nainen Keski-Afrikan Tšadista.

Yhtenä iltana ajelimme autolla Lappajärven ympäri. Kävimme monessa hienossa kohteessa lavatansseista metsäpoluille. Kaikkein parasta hääparin mielestä oli taianomainen tunnelma. Etenkin afrikkalainen nainen ihastui ikiajoiksi Lappajärven auringonlaskuun, rauhaan ja hiljaisuuteen. Hänen ikimuistoisin elämyksensä oli kuitenkin se, kun veimme hänet keskellä yötä usvaisalle suolle poimimaan lakkoja.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

2. Uinti ja saunominen kesäyössä

Mitäpä olisi kesä ilman rantasaunaa ja pulahdusta pehmeään järviveteen? Oli yö tai päivä, tätä elämystä ei voi jättää väliin. Varsinkin kesäyössä auringonlaskua tai -nousua seuratessa on ihana pulahtaa saunasta päin järveen vilvoittelemaan. Lappajärvellä olen monen rakkaan ystävän kanssa valvonut aamuyön pikkutunneille asti saunoen ja uiden, milloin jutellen henkeviä. Yksinkin olen monesti valvonut ja nauttinut meditatiivisesta hetkestä saunassa ja järvessä kesän yöttömässä yössä. Syväpuhdistusta niin keholle kuin mielelle.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

3. Veneily kraatterijärvessä

Veneily Lappajärvellä on mielettömän upeaa, sillä Euroopan suurimmasta kraatterijärvestä ei lopu pinta-ala kesken. Järvi on pisimmillään 24 kilometriä ja syvimmillään jopa 38 metriä. Saaria järvellä on 56. Mökkimme sijaitsee suurin piirtein Lappajärven keskipisteessä, mutta sinne pääsee autolla. Mökiltä voi veneillä aika moneen suuntaan. Olen aina rakastanut veneilyä. Parasta veneilyssä on vapauden tunne. Veneillessä voi tuntea tuulen kasvoilla, hengittää vapautta ja kokea vauhdin hurman. Vesi elementtinä rauhoittaa ja lieventää stressiä. Välillä on vain ihana pysähtyä keskelle hiljaista järveä ja nauttia aaltojen liplatuksesta. Selkäsaarella on autiotupa, jossa voi vaikka yöpyä.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

4. Henkisyyttä huokuva Ateljee Autio

Lappajärvellä käydessä ei voi jättää väliin mystistä Ateljee Autiota, joka on etenkin henkisen ihmisen nähtävä ja koettava. Kivikirkko, enkelihuone, lammasalttari, Vuorenpeikon linna, kalevalainen kalliomaalausluola ja näkötorni seisovat jykevästi Ylipään Tapolanvuorella, josta aukeaa huimat näkymät Lappajärvelle. Ainutlaatuisuutta ja mystiikkaa huokuvat kivimaalaukset, betonipatsaat ja kiviset rakennukset muodostavat yhdessä satojen neliöiden henkeäsalpaavan kokonaisuuden, jonka on luonut yli 30 vuotta poliisina toiminut taiteilija Tapio Autio. Ateljeesta huokuu hyvin voimakas energia, jonka varsinkin herkimmät voivat aistia helposti.

Aution kädenjäljet paljastavat yhden miehen valtavan, fyysisiä ja henkisiä voimia vaatineen urakan. ”Rajoja on kokeiltava. Minua ei ole hetkeäkään pelottanut noudattaa saamiani näkyjä. Suurin taistelu on käyty tienristeyksessä, kun piti valita hyvän ja pahan väliltä. Olen kiitollinen, että sain valita hyvän tien. Haluan tarjota elämyksiä ja kokemuksia, että muutkin voisivat löytää hyvän voimat”. Näin kertoo taiteilija, jolla on vielä paljon unelmia rakentamisen ja taiteen suhteen. Työ jatkuu kivi kiveltä, siveltimenveto siveltimenvedolta.

5. Vauhdikkaat ja hauskat vesiaktiviteetit

Lappajärvi on loistava paikka erilaisiin vesiaktiviteetteihin: suppailu, soutaminen, vesihiihto, melonta, you name it! Vuosien varrella olen kokeillut kaikenlaista, mutta moni laji on vielä kokematta. Esimerkiksi vesihiihdossa olen kokeillut pelkkää lähtemistä, sillä teini-ikäisenä minulla ei ollut joko tekniikka hallussa tai riittävästi käsivoimia. Joka kerta veneen lähtiessä kiihdytykseen käsikapula lähti matkaan ilman minua. Kellahdin vain vesisukset jalassa rähmälleni veteen. Sen jälkeen ei ole tullut tilaisuutta uusintayritykseen. Vielä ehtii… Teini-ikäisenä minulla kulki myös hevoseni Chin-Chin mukana mökillä, jossa tietenkin halusin uittaa sitä. Ruskea-valkolaikukas lännenratsuni tuli mielellään kuumana päivänä veteen uimaan kanssani, mutta vedestä pois tultuaan se syöksyi usein salamana piehtaroimaan johonkin hiekkakasaan, josta sai hyvän paarmasuojan. Uittoreissut Sintin kanssa ovat jääneet mieleen ihanina muistoina.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

6. Halkosaaren kesäteatteri

Kesäteatterin ystävien kannattaa suunnata Halkosaareen, jossa on hieno, katettu kesäteatteri. Halkosaaren kesäteatterin johtaja on tänä vuonna (2018) vaihtunut, joten uusi nimi on Lappajärven kesäteatteri. Itse puhun varmaan ikuisesti Halkosaaren kesäteatterista, koska siellähän se teini-iän kesädiscoistakin tunnetussa Halkosaaressa sijaitsee. Lähes joka kesä olen käynyt katsomassa varsinkin komediat ja farssit, mutta myös monet musikaalit. Kesäteatteria itsekin harrastaneena täytyy sanoa, että Halkosaaren lavalla on varmasti hieno näyttelijöidenkin esiintyä. Sen verran hienolla paikalla kesäteatteri on järven rannassa. Sinne pääsee myös veneellä.

7. Kivitippu

Lappajärven syntyyn liittyy monia uskomuksia ja tarinoita. Nämä tarinat on kerätty yhteen ja koottu jännittäväksi kokonaisuudeksi Kivitipun meteoriittikeskukseen. Aidot meteoriitit ovat saaneet rinnalleen myös avaruuden ilmiöt, kuun valloituksen, tulivuoret ja alueen geologian. Noin 76 miljoonaa vuotta sitten asteroidi törmäsi toiseen samanlaiseen Marsin ja Jupiterin välisellä kiertoradalla. Törmäyksen seurauksena yli kilometrin halkaisijaltaan oleva kappale törmäsi Maahan kosmisella nopeudella aiheuttaen elämän tuhoutumisen satojen kilometrien säteellä. Tuossa suuressa räjähdyksessä syntyi 22 kilometriä halkaisijaltaan oleva kraatteri, joka on muotoutunut Lappajärveksi. Kivitipussa on mahdollisuus tutustua muun muassa järven syntyhistoriaan.

Lappajärven rannalla sijaitseva Kivitippu on elänyt monia erilaisia vaiheita. Kivitipussa on hotelli, ravintola, terassi, uimaranta, golf-kenttä ja erilaista ohjelmaa. Mahdollisuudet ovat suuret, mutta silti toiminta on ollut hiipumaan päin vuosien varrella. Muistan, miten vilkas ja monipuolinen paikka Kivitippu lapsuudessani oli. Toivon sydämestäni, että alueen toimintaa kehitettäisiin jatkossa uudella energialla.

8. Vimpelin Saarikenttä

Lappajärven toisella laidalla sijaitsee Vimpeli, jonne pääsee kätevästi vaikka veneellä Savonjokea pitkin. Veneily Vimpeliin onkin yksi lempireiteistäni, kun ensin saa päästellä Lappajärven poikki ja sitten jatkaa veneilyä jokimaisemia ihaillen. Savonjoen varren maisemat ovat hienot. Joen varrella on paljon taloja ja hienosti laitettuja pihoja sekä puutarhoja. Vimpelin keskusta häämöttää, kun oikealla näkyy kirkko ja suoraan edessä Saarikenttä. Savonjoen ympäröimässä saaressa sijaitseva pesäpallostadion on Superpesiksessä pelaavan Vimpelin Vedon kotikenttä. Savonjoesta saattaakin löytyä muutama pesäpallo matkaan mukaan. Vimpelissä voi poiketa pienelle kävelylenkille ja pistäytyä samalla vaikka kahville tai jäätelölle. Baarikin löytyy, jos kaipaa terassille.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

9. Grillaaminen rannassa

Kun nälkä yllättää, mikä onkaan parempi tapa nauttia ruuasta kuin grillaaminen. Meillä on mökillä isän rakentama kaunis, kivinen grillimaja, jonka katolla kasvaa heinää. Siellä tulee grillailtua ja paistettua lättyjä. Mökkirannoissa on usein grillipaikat, mutta jonkin verran Lappajärven rannoilla on myös yleisiä nuotiopaikkoja tai laavuja, joissa voi grillata itselleen maittavat sapuskat.

Lappajärvi, Shining Journey -matkablogi

10. Paalupaikka

Paalupaikka on aivan mielettömän kauniilla paikalla järven äärellä sijaitseva illanviettopaikka, jossa voi tavata niin paikallisia kuin lomailijoita usein elävän musiikin parissa. Paalupaikka on tänä kesänä (2018) tauolla, mutta toiminta toivottavasti jatkuu. Paalupaikalla on usein erilaisia musiikin teemailtoja bändeineen ja esiintyjineen. Myös karaokeillat ovat suosittuja. Pienen paikan kesätunnelma on taattu.

***

Oletko sinä lomaillut Lappajärvellä? Mikä on sinun lempikohteesi tai -aktiviteettisi siellä ja miksi?

~Sonja

2 thoughts on “Lappajärvi – kesän TOP 10 -elämykset”

  1. Paiva,
    Mina oskon etta sina olet minum nelias serku minun Isan puolsta…
    my Finnish is not ta best… 😉
    Harri

    1. Thank you Harri for your message and trying to write in Finnish. ? I also got a message from your wife today. It’s very interesting to get to know distant relatives through these DNA tests. Maybe we’ll meet one day in Canada or Finland! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.