Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut ensikertalaisen silmin

Matkamessut on nyt koettu, ensimmäistä kertaa elämässäni. Tuntuu ihan hullulta, että matkailua rakastavana ihmisenä kävin Matkamessuilla vasta nyt. Toisaalta se ei ole ihme, sillä olen usein ollut kaukana reissussa messujen aikaan. Tällä kertaa päätin jo hyvissä ajoin, että haluan mukaan Matkamessuille inspiroitumaan. Hain sinne bloggaajapassia ja sain tiedon sen saamisesta joulukuussa.

Matkamessujen parasta antia olivat ehdottomasti tapaamiset samanhenkisten ihmisten kanssa. Suuntasin messuille yksin, mutta viikonloppu täyttyi toinen toistaan mielenkiintoisemmista kohtaamisista erilaisten ihmisten kanssa. Tapasin muita matkabloggaajia, joiden kanssa oli mukava vaihtaa ajatuksia matkailusta. Sai puhua kaukokaipuusta, seikkailuista ja matkahaaveista sellaisille ihmisille, jotka todella ymmärtävät seikkailijan sielunelämää. Ei tarvinnut yhtään himmailla haaveitaan, vaan sai innostua ja inspiroitua muiden seurassa. Sai myös keskustella matkailun haasteista, seikkailuelämän varjopuolista ja matkabloggaamisesta niin, että muut todella ymmärtävät. Oli myös mukava saada kasvot kaikille niille matkablogien kirjoittajille, joiden postauksia olen netistä välillä seuraillut. Matkamessujen jälkeen meillä oli vielä illanistujaisia ja kokoontumisia, joissa pääsimme jatkamaan reissuihin liittyviä keskusteluja.

Matkamessut 2019, Helsinki

Torstai oli paras päivä

Matkamessujen paras päivä omasta näkökulmastani oli torstain ammattilaispäivä, jolloin paikalla oli matkailualan ammattilaisia, näytteilleasettajia, matkabloggaajia ja lehdistöä. Ruuhkaa ei ollut läheskään yhtä paljon kuin viikonloppuna, joten kiinnostavilla messupisteillä oli mukava jutustella pidempiäkin aikoja. Lähdin messuille avoimin mielin inspiraatiota hakemaan, joten halusin tutustua ennen kaikkea itselleni uusiin kohteisiin. Erityisesti mieleeni jäivät Sri Lanka, Tansania ja Suomen laaja näkyvyys messuilla.

Sri Lankan piste jäi mieleeni vieraanvaraisena, inspiroivana ja positiivisena. Maan edustajat kyselivät kovasti blogistani, reissuistani ja tulevista matkasuunnitelmistani. He kertoivat paljon maastaan, maistattivat sen herkkuja ja vastasivat kysymyksiini innokkaasti. Sri Lankan pisteen näytteilleasettajat olivat hyvä esimerkki siitä, miten voi herättää positiivisella tavalla kiinnostusta tiettyä paikkaa kohtaan. Pitkän tarinatuokion, verkostoitumisen, tulisten ruokien ja jälkiruokien maistelun sekä teekupposen jälkeen oli aika jatkaa matkaa.

Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut 2019, Helsinki

Afrikassa lämmin vastaanotto

Tutustuin myös Afrikan maiden osastoihin, sillä Afrikka matkakohteena on alkanut tuntua mielessäni yhä kiinnostavammalta. Eniten minua kiinnostavat Afrikassa luonto ja eläimet, safariseikkailut sekä täysin erilainen kulttuuri ja elämäntyyli. Olisi hauska päästä kokemaan todellista Afrikkaa, sillä olen käynyt kyseisellä mantereella vain Marokossa ja Tunisiassa. Tansanian messuosastolla tuli heti hyvä fiilis, kun esittelijät pukivat minut ja ystäväni paikallisiin, värikkäisiin vaatekappaleisiin sekä koruihin. Lämmin vastaanotto, rentous ja ystävällisyys saivat meidät jopa tanssimaan. Tuntui hetkellisesti siltä, kuin olisin ollut matkalla enkä Helsingin Messukeskuksessa keskellä talvea. Tansanian lisäksi kiertelin muutkin Afrikan osastot huolella. Kiinnostusta herättivät muun muassa Malawi ja Angola.

Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut 2019, Helsinki

Parasta antia kohtaamiset

Matkamessuilla iski välillä varsinainen runsaudenpula, sillä ympärillä oli koko ajan niin paljon ideoita ja inspiraatiota. Aamupäivisin ja messujen alkupuolella meininki oli omasta mielestäni paras, sillä kaikki olivat skarppina esittelemässä omaa agendaansa. Iltaisin ja loppuviikosta monilla keskittyminen jo herpaantui. Esimerkiksi lauantai-iltana vähän ennen messujen sulkeutumista ei juuri ketään huvittanut pitää suurta esittelyä omasta kohteestaan, vaikka koitin käydä kyselemässä vinkkejä. Toisaalta taas messukävijät alkoivat olla melko rennolla tuulella. Messukäytävillä tulikin käytyä monia, spontaaneja keskusteluja ihan tavallisten messukävijöiden kanssa. Jälleen kerran totesin mielessäni, että parasta messuilla ovat kohtaamiset samanhenkisten ihmisten kanssa, meitä kun yhdistää matkailu.

Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut 2019, Helsinki

Suomen valtava potentiaali

Torstaina olin mukana tiedotustilaisuudessa, jossa lanseerattiin kaksi kiinalaista lentoyhtiötä Suomen reiteille. Tibet Airlines avaa uuden reitin Jinanista Helsinkiin huhtikuussa ja Juneyao Air Shanghaista Helsinkiin kesällä 2019. Suomi on näille lentoyhtiöille ensimmäinen Euroopan kohde. Uusien yhteyksien vuoksi matkustaminen Kiinaan on yhä helpompaa. Kiina matkakohteena herättää toki kiinnostustani, mutta erityisesti sain ahaa-elämyksen siitä, miten suuri potentiaali rakkaalla kotimaallamme Suomella on kasvaa suosituksi matkakohteeksi. Kiinalaisia virtaa Suomeen lomanviettoon yhä enemmän. He myös käyttävät reilusti rahaa matkoihinsa.

Matkamessut 2019, Helsinki

Itse en ehkä aiemmin ymmärtänyt kotimaamme potentiaalia matkailukohteena, kun oma maa tuntui liian tutulta. Maailmalla paljon aikaa viettäneenä ja ulkomailla asuneena ymmärrän nyt paljon paremmin, miksi Suomi kiinnostaa muualta tulevia. Neljä vuodenaikaa, lumiset puut, kaamoksen taika, syksyn ruska, valoisat kesäyöt, puhdas luonto ja turvallisuus ovat suuria valtteja, jotka edustavat monille muualta tuleville kaunista ja uniikkia eksotiikkaa parhaimmillaan. Matkailua Suomessa täytyy kuitenkin kehittää. Olikin ilo nähdä, että noin puolet Matkamessujen näytteilleasettajista oli Suomesta. On helppo huomata, että myös kotimaan matkailu on nyt valtavassa suosiossa.

Matkamessut 2019, Helsinki

Matkamessut 2019, Helsinki

Verkostot kuntoon

Matkamessuilta palasin kotiin pää täynnä ideoita ja inspiraatiota niin matkablogini kehittämisen kuin tulevien reissusuunnitelmien suhteen. Onhan minulla myös kassillinen keräämiäni esitteitä, joihin voin myöhemmin perehtyä tarkemmin. Messujen parasta antia oli kuitenkin verkostoituminen matkailualan toimijoiden, muiden matkabloggaajien ja matkailua rakastavien ihmisten kanssa. Se, että sai unelmoida ja selittää tulevista reissuista jollekin sellaiselle, joka kuunteli aivan yhtä innostuneena ja pisti vain lisää vettä myllyyn.

Olitko sinä mukana Matkamessuilla? Mikä jäi sinulla päällimmäisenä mieleen? Mikä oli messuilla parasta? Mitä jäit kaipaamaan?

~Sonja

12 thoughts on “Matkamessut ensikertalaisen silmin”

 1. Olin mukana, en ollenkaan ensimmäistä kertaa, mutta matkabloggaajana olin noviisi. Torstain väljempi ja rauhallisempi ammattilaispäivä olikin siksi mukava kokemus. Esittelijöillä oli aikaa, moni blogi sai kasvot. Kiersin messut lauantaina uudelleen ja koin sen hyvänä täydennyksenä. Ihan kaikilla osastoilla ei minusta vielä torstaina satsattu oikein tosissaan. Oli vähän sellainen tuntu, että joillain osastoilla oli tuotu esitteet ja joku niitä vartioimaan, kun taas lauantaina mukana olivat varsinaiset esittelyn ammattilaiset. Kotimaan matkailun esillä olemisesta olen kanssasi samaa mieltä. Hieno juttu ja hyvin oli kaikkea esillä. Keräsin tiettyjä esitteitä ulkomaalaista ystävääni varten ja löysin paljon enemmän kuin itse olisin tiennyt.

  1. Kuulostaa, että sinulla oli ihan mukava messukokemus, vaikka kerta ei ollutkaan ensimmäinen! 🙂 Torstai oli mielestäni tosi erilainen muihin päiviin verrattuna. En sanoisi, ettei silloin satsattu tosissaan. Kohderyhmä vain oli erilainen. Minusta tuntui, että matkabloggaajana minuun suhtauduttiin torstaina suuremmalla mielenkiinnolla kuin muina päivinä. Paikalla oli silloin enemmän ammattilaisia ja matkailuyritysten johtajia. Viikonloppuna eri osastoilla toki satsattiin enemmän sitten kaikkiin messuvieraisiin, kun paikalla olivat palkatut promoottorit ja muut myyntitykit jakamassa esitteitä ja kertomassa omista pisteistään. Silloin osastoilla ei välttämättä ollut enää aikaa keskustella blogikuvioista, kun potentiaalisia asiakkaita lappasi joka suunnasta. Minun mielestäni messut kaiken kaikkiaan olivat oikein onnistuneet. 🙂

 2. Kävin itse vain perjantaina yleisessä päivässä, ja ihan kivat messut kyllä. Mulle henkilökohtaisesti riiittää kerran kolmessa vuodessa. Parasta varmasti tavata muita bloggaajia, jolloin blogi saa kasvot ja ihan erilailla tulee noita bloggaajia seurattua, jotka on tuttuja muutenkin.

  Afrikan tiskit jäi itselleni positiivisesti mieleen. Todella lämminhenkistä porukkaa, jotka osasivat kertoa hyvin kohteesta.

  1. Jos on käynyt messuilla jo monta kertaa, niin ehkä häikäisevin hohto on jo kadonnut ja vähempikin riittää. 🙂 Hauskaa muuten, kun ymmärsin ensin tuon ”Afrikan tiskit” niin, että muodostin kuvan suuresta tiskivuoresta ja mietin, että mitkä ihmeen tiskit ja miksi ne jäisivät sinulle positiivisesti mieleen! 😀 😀 😀 Väsyneenä ei ehkä kannattaisi lukea yhtään mitään.

 3. Olenkin kirjoittanut blogikirjoituksen messuista. Tällä kertaa en saanut akkreditaatiota ja toiveikkaasti mietin, ettei messuilla ollutkaan oikein minulle tarjottavaa. Venäjä oli hyvin esillä ja Venäjä kiinnostaa aina, samoin Suomen kohteet. Jos minä itse valitsisin, niin matkailisin pelkästään Venäjällä ja Suomessa. Muistutan itseäni, että elämä on lyhyt ja muuallakin on nähtävää.
  Afrikassa Tansania on ”kunnostautunut” olemalla päänkatkojamaa viime aikoina. Kiva, jos ne ymmärtäisivät, että tympeät puheet seksuaalivähemmistöjen tuhoamisesta ihan konkreettisesti vaikuttaa heidän matkailuunsa. Kai nyt jossain vaiheesa Afrikka on edessä kun muualla on käyty, no, onhan tuossa vielä Australia ja Antarktis. Sanoin eräässä toisessa postauksessa, että kaikissa näissä maissa on ikävästi ihmiset luontokohteiden tiellä. Toivottavasti minä en ole ikinä sellainen ihminen. Jotenkin tuntuu, että se ikkuna, jolloin nainen voi matkustaa yksin, kapenee ja saattaa sulkeutua. Siksi keskeistä on, mitä Riku Rantalakin sanoi: ”Lähde meneen!”.
  En tavannut bloggaajia. Näin niitä siellä kyllä, seurustelemassa ihmisten kanssa. En ole itse järin seurallinen, onhan minulle se luonto tärkein. Minulla on niin kuin oman elämäni international geographic menossa.

  1. Huomasinkin kirjoituksistasi, ettet saanut tänä vuonna bloggaajapassia messuille. Harmillista. Kohteita tosiaan maailmassa riittää, mutta toisaalta, ei kaikkea tarvitse nähdä. Jos on itselle tärkeitä ja rakkaita kohteita, joissa viihtyy, niin saahan sitä matkailla vaikka aina samoissa maissa ja kohteissa. Itsekin olen tehnyt viime vuosina useita Pohjois-Amerikan reissuja, Hollannin matkoja ja asunut vähän väliä Espanjassa. Nyt taas alkaa tuntua, että seuraavat reissut voisivat suuntautua jonnekin aivan muualle. Päässäni pyörittelen monenlaisia ideoita. Mitä bloggaajien tapaamiseen tulee, kukin tyylillään. Itsekin olin messuilla paljon yksin, mutta myös muiden seurassa. Ei ole pakko olla sosiaalinen, jos ei se tunnu omalta. 🙂 Netin puolella olet kuitenkin mukavan sosiaalinen.

 4. Tällä kertaa olin Afrikassa messujen sijaan, jonain toisena vuotena vietimme tammikuun Portugalissa messuilun sijaan – tammikuu kun on niin tylsää aikaa olla Suomessa …
  Mukavaa, että olit sentään verkostoitunut myös näytteilleasettajien suuntaan – liian usein erilaisissa tilaisuuksissa ihmiset päätyvät seurustelemaan vaan niiden ihmisten kanssa, jotka he tuntevat jo ennestäänkin, tässä tapauksessa matkabloggaajien kanssa.
  Mutta tuon kyllä tunnistan, että joskus on kiva jutella matkailusta muidenkin paljon matkustavien kanssa – ei tule ihmetteleviä katseita, että paljonko Sinä oikein matkustat. Meillä maabongareillahan tuo Maailmanmatkaajat -klubi tarjoaa tuohon tilaisuuden kokouksissa kerran kuussa tai Facebook-ryhmässä vaikka jatkuvasti 🙂

  1. Afrikka ei kuulosta ollenkaan hassummalta vaihtoehdolta Matkamessujen sijaan. 🙂 Oli varmasti hieno reissu. Itse vietin koko tammikuun Suomessa pitkästä aikaa. Vähän ihastuinkin uudelleen talven maagiseen kauneuteen, kun olen ollut viime talvet pois Suomesta. Tuli tosiaan seurusteltua messuilla paljon ihan uusienkin ihmisten kanssa ja verkostoiduttua. Maailmanmatkaajat-klubi ei ole itselleni tuttu, mutta kiitos vinkistä. 🙂 Varsinainen maabongari en ehkä sanan varsinaisessa merkityksessä kuitenkaan ole, kun monesti tulee mentyä samoihin kohteisiin, mutta eri alueille. Toki noita uusiakin maita tulee aina välillä koluttua.

 5. Oli vähän harmi, etten päässyt messuille, koska siellä olisi juuri parasta antia ollut tuo muiden bloggaajien tapaaminen. Toki myös yhteistyötä ajatellen, mutta useimpina vuosina tärkein on just ollut tuo sosiaalinen puoli. Matkabloggaajat on ihan parasta seuraa! Jos muutetaan syksyllä Espanjaan, pitää järkätä jotkut treffit.

 6. Oli mukava tutustua kasvokkain messuilla ja illanvietoissa. Uusien tuttavuuksien blogeja lukee nyt messujen jälkeen ihan uudella mielenkiinnolla ja kuulee kirjoittajan äänen eritavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.