Benahavis

Benahavis ja sudenkorentojen luontopolku – ensimmäinen luontoretki lockdownin jälkeen

Benahavis on ainoa luontokohde, jossa olen käynyt yli kymmeneen viikkoon. Pitkän lockdownin ja ulkonaliikkumiskiellon jälkeen oli aivan uskomatonta nauttia luonnossa liikkumisesta sekä luonnon kauniista väreistä, tuoksuista ja maisemista. Kävimme tutkailemassa Sendero de las Libelulas del Guadalminan luontopolun yhdessä ystävieni Mian ja luontoretkiä järjestävän Mind Trailin Mikon kanssa. Sudenkorentojen luontopolku kulkee ensin Guadalmina-joen viertä pitkin, nousee sitten hieman ylöspäin tarjoten hienoja näköaloja ja kiertää lopuksi padotun tekojärven. Reitti on vain muutaman kilometrin mittainen, mutta tarjoaa kauniita näkymiä ja luontoelämyksiä.

Benahavis, Guadalmina

Benahavis, Guadalmina

Benahavis

Ensimmäinen luontoretki lockdownin jälkeen

Espanjan lockdown on ollut ankara liikunnan suhteen, sillä seitsemän viikkoa meni sisätiloissa ilman, että pääsi edes ulos lenkille. Sen jälkeiset viikot olemme saaneet ulkoilla tarkoin valvottuina ulkoiluaikoina oman kodin lähistöllä noin kilometrin säteellä. Voit katsoa tekemältäni videolta, miltä tuntui ensimmäinen ulkoilu Torremolinosissa seitsemän viikon kotivankeuden jälkeen.

Tällä viikolla saimme luvan ulkoilla myös muualla kuin kodin lähellä, kunhan pysymme Málagan provinssin alueella ja ulkoilemme määrättyinä aikoina. Olimme jo maanantaina aamupäivällä lähdössä ystävien kanssa luontoretkelle. Olimme ymmärtäneet, että luontoon saisi mennä milloin vain. Sitten selvisikin, että poliisi voi sakottaa meitä, jos saa meidät kiinni luontopolulta muina aikoina kuin aamulla kuuden ja kymmenen välillä tai illalla kahdeksan ja yhdentoista välillä. Se siitä ulkoilusta sitten. Baarien terasseille oli kyllä sallittua mennä, joten suunnitelma patikoinnista vaihtui sitten lennossa terassikierrokseen Fuengirolassa. Go, Espanja! Järjen tai terveyden kanssa näillä Espanjan karanteenisäännöillä ei ole mitään tekemistä, mutta kirjoitan näistä hulluuksista ihan oman postauksen. Luonnossa liikkuessaan ihmiset pysyisivät virkeinä, saisivat raitista ilmaa, D-vitamiinia auringosta sekä virkeän mielen ja buustia immuniteettiin.

Luonnossa liikkuminen on tärkeää

Guadalmina-joen kauniissa maisemissa lockdown ja Espanjan hullut säännöt onneksi unohtuivat, ja vapauden tunne palasi ainakin hetkellisesti. Mielestäni olisi ensiarvoisen tärkeää, että luonnossa liikkuminen sallittaisiin ihan kaikkina aikoina. Luonnossa liikkuessaan kukaan ei ole kenellekään vaaraksi. On aivan hullua, että baarin terassille saa mennä mihin aikaan vain, mutta ulkoilusta voi saada sakon. Tällä hetkellä hyvin harva on edes perillä vallitsevista ulkoilusäännöistä. Esimerkiksi luonnossa liikkumisesta on eri medioissa erilaista tietoa. Joidenkin ohjeiden mukaan luontoon ei saisi mennä vieläkään, joidenkin mukaan järjestetyt retket ovat ok ja sitten on tuhat tulkintaa siltä väliltä. Netin keskustelupalstat pursuavat kyselyitä siitä, mikä on sallittua. Lopulta kaikki on kiinni siitä, pysäyttääkö poliisi ja mikä on hänen tulkintansa tilanteesta. Ehkä hän ohjeistaa tai ehkä varoittaa, mutta huonossa tapauksessa antaa satojen eurojen sakot.

Benahavis

Benahavis

Benahavis – vehreää kukkaloistoa ja puron solinaa

Teimme luontoretken Benahavisiin jo aamulla seitsemän aikaan ja olimme takaisin autolla kymmeneltä, jolloin aamun ulkoiluaika päättyi. Sudenkorentoja luontopolulla ei näkynyt, mutta törmäsimme ainakin muuliin, aasiin ja poniin. Reitti oli kauniin vehreä, puro solisi, kukkaniityt kukoistivat ja linnut lauloivat raikkaassa ilmassa. Reitti oli helppokulkuinen, sopiva lähes kenelle tahansa. Se oli juuri sopiva pitkän patikointitauon jälkeen. Benahavisissa on myös muita vaellusreittejä, kuten Guadalmina-joen vesivaellus, joka vaatii joitakin pätkiä uintia. Päiväsaikaan se olisi näillä helteillä oiva kohde, jos päivällä saisi harrastaa liikuntaa luonnossa.

Mikko Mikonmaa

Puerto Banuksen kautta kotiin

Paluumatkalla pyörähdimme Puerto Banuksen keskustassa nauttimassa kevyen lounaan ja teimme satamassa pienen kävelykierroksen. Kovin oli hiljaista meininki ja lähes kaikki paikat kiinni. Kaupungilla liikuskelu sujui aivan hyvin ilman sakkoja, sillä terasseille ja kauppoihin meno on nyt sallittua. Pääasia oli ehtiä pois luontopolulta ennen kymmentä. Fuengirolaan palatessa näimme, kun poliisi sakotti kadulla väärään aikaan urheillutta pyöräilijää. Hän oli viimeisen päälle sporttivaatteissa. Sakko olisi jäänyt ehkä saamatta, jos pyöräilijällä olisi ollut yllään baarin terassille sopiva vaatetus. Silloin hän olisi voinut vedota siihen, että on vain matkalla terassille.

Toivottavasti saamme pian lisää vapauksia luonnossa liikkumiseen, jotta ehtisin vielä tehdä muutamia patikkaretkiä ennen Suomeen paluuta. Odotan myös kovasti selkeyttä ja järkeä näihin kirjaviin sääntöihin, joista ei ole perillä Erkkikään.

~Sonja

1 thought on “Benahavis ja sudenkorentojen luontopolku – ensimmäinen luontoretki lockdownin jälkeen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.