Espanjan koronakaranteeni

Espanjan koronakaranteeni vei neljän seinän sisälle – ajatuksia kymmenen päivän jälkeen

Espanjan koronakaranteeni alkoi minulla ja muilla täällä asuvilla kymmenen päivää sitten lauantai-iltana 14. maaliskuuta. Vielä kuukausi sitten en olisi osannut kuvitella, että ajaudumme tällaiseen tilanteeseen. Kun näin videoita Italiasta, jossa tyhjillä kujilla ajeli vain poliisiautoja kuuluttamassa megafoniin, että kaikkien tulee pysyä kotona, se tuntui kovin kaukaiselta ja absurdilta.

Espanjassa asiat etenivät nopeasti. Ensin Italian hysteriaa vähäteltiin. Maan paniikki tuntui ylimitoitetulta ja sille jopa naureskeltiin. Pian kuitenkin huomasimme, että tartunnat myös täällä räjähtivät kasvuun. Madridista tuli ensimmäinen koronalinko, mutta pian ihmiset sieltä alkoivat paeta tänne Costa del Solille loma-asunnoilleen. Koronaa ei osattu ottaa vakavasti riittävän ajoissa. Suomi näyttää seuraavan valitettavasti perässä. Toivon, että siellä toimittaisiin nopeammin ja katsottaisiin Espanjaa varoittavana esimerkkinä.

Espanjan koronakaranteeni

Koronakaranteeni ja ulkonaliikkumiskielto kaikille

Tätä postausta kirjoittaessani koronavirustapauksia on todettu Espanjassa 39 676 ja koronaviruskuolemia 2800. Parantuneita on 3794. Nämä ovat vain virallisesti todettuja tapauksia. Oikeasti koronatapauksia on paljon enemmän, sillä oireettomat sairastavat kotona. Jos mietitään, miten hurjan nopeasti pandemia on levinnyt, palataan ajassa kolme viikkoa taaksepäin ja otetaan vertailupäiväksi 3. maaliskuuta, jolloin elämä Espanjassa oli vielä täysin normaalia. Tuolloin koko Espanjassa oli todettu vasta 165 koronatartuntaa ja yksi kuolema.

Elämä jatkui normaalisti. Seuraavalla viikolla asiaan herättiin, kun tartunnat lähtivät nousuun raketin lailla. Sen viikon lopulla koulut ja päiväkodit suljettiin ja ihmiset määrättiin etätöihin. Lisäksi alkoi koko kansaa koskeva ulkonaliikkumiskielto. Ulos ei ole sen jälkeen saanut mennä kuin painavasta syystä, kuten lääkärikäynnille, apteekkiin tai ruokakauppaan hakemaan välttämättömiä elintarvikkeita. Sairaanhoidon henkilökunta ja ruokakauppojen työntekijät sekä muut töihin pääsevät ovat tarvinneet lupalapun kulkemiseen. Kaduilla partioivat poliisit ja armeija, joten ulos ei todellakaan ole turhaa asiaa. Sakkolappu voi olla jopa nelinumeroinen, vähintään satasia.

Espanjan koronakaranteeni

Espanjan koronakaranteeni

Espanjan koronakaranteeni

Espanjan koronakaranteeni

Päätin jäädä Espanjaan

Täällä asuvien ulkomaalaisten keskuudessa oli aluksi havaittavissa panikointia. Monet suomalaiset aikaistivat lentojaan Suomeen tai kahmivat viimeisiä lentolippuja hinnalla, millä hyvänsä. Finnair järjesti jopa ylimääräisiä lentoja, jotta halukkaat saatiin kotiutettua. Monilta jäivät asunnot tänne tyhjilleen, osalla tavarat asuntoihin. Itse koin, että järkevintä on nyt pysyä täällä, missä olen. Olen perusterve enkä kuulu riskiryhmiin. En ole sairastanut yli vuoteen edes pientä flunssaa, joten uskon selviäväni koronasta, mikäli tartunnan saan. Kuka tietää, vaikka olisin jo saanutkin sen oireettomana. En halunnut ottaa riskiä, että ainakaan omalta osaltani veisin tautia Suomeen. Olen myös pessyt ahkerasti käsiä, pitänyt välimatkaa ihmisiin ja noudattanut annettuja ohjeita – ennen kaikkea pysynyt kotona. Minulla on Espanjassa hyvä olla enkä koe, että olisin Suomessa sen enempää turvassa. Karanteenin kestosta ei ole kuitenkaan tietoa.

Lue myös: 7 x positiivista asiaa, jotka korona on tuonut elämäämme

Sydämeni pohjasta toivon, että Suomessa suhtauduttaisiin koronaan vakavasti ja pysyttäisiin nyt kotona. Olen tyytyväinen Espanjan päätökseen aloittaa ulkonaliikkumiskielto ilman pitkää tuumailua. Päätös kiellosta tehtiin lauantaina 14. maaliskuuta. Sen piti tulla voimaan maanantaina, mutta vielä myöhemmin samana iltana kielto päätettiinkin ottaa käyttöön heti. Se oli hyvä päätös. Taudin itämisaika on kuitenkin pitkä. Pelkästään eilen todettiin 6368 uutta koronatapausta ja 539 uutta kuolemaa. Ulkonaliikkumiskieltoa pidennettiin eilen alkuperäisestä 15 päivästä yhteensä neljään viikkoon, joten näillä näkymin olemme karanteenissa 12. huhtikuuta asti. Lentokenttä on jo suljettu haamulentoja lukuun ottamatta. Haamulennoilla kuljetetaan maailmalle jääneitä espanjalaisia kotiin. Asun vain muutaman kilometrin päässä lentokentästä ja yleensä lentoja lähtee muutaman minuutin välein taivaalle. Nyt on näkynyt vain lintuja.

Espanjan koronakaranteeni

Torremolinosin kattoterassi

Espanjan koronakaranteeni

Espanjan koronakaranteeni kuluu omalta osaltani Torremolinosissa

Itse vietän karanteenia kahden kämppiksen kanssa isossa kattohuoneistossa Torremolinosin Playamarilla. Minulla ei ole täällä mitään hätää. Toki mieluummin olisin vapaa kulkemaan, tekisin reissuja lähiseudulle ja seikkailisin ulkona merenrannassa sekä vuorilla. Matkasuunnitelmat ovat jäissä todennäköisesti vielä pitkään. Yhteinen hyvä menee nyt kaikkien omien mukavuuksien edelle ja olemme kaikki samassa veneessä. Kirjoitustöitä pystyn tekemään etänä kotoa käsin, mutta kaikki hyvinvointialan työni ovat nyt tauolla. Ananda Laien joogastudio joutui sulkemaan ovensa muiden yritysten tavoin, joten en voi tehdä asiakkailleni viikkokausiin shiatsua tai muita hoitoja. Omaan toimeentulooni pienyrittäjänä tilanne tietenkin vaikuttaa, mutta olen koittanut pitää mieleni valoisana.

Rantakeitaan kesä Suomessa on myös vaakalaudalla, mikäli tilanne jatkuu samanlaisena. Nyt on esimerkiksi mahdotonta tietää, tuleeko meille varauksia ja tarvitsemmeko kesätyöntekijää oman väen lisäksi. Tottakai toivon, että kotimaan matkailu jatkuisi ja saisimme majoittujia myös tulevana kesänä idylliseen ja tunnelmalliseen kesäkeitaaseemme luonnon keskelle. Nyt pitää vain uskoa ja luottaa sekä miettiä vaihtoehtoisia toimintamalleja tulevaisuuden varalle. Ehkä pitää alkaa kehitellä retriittipaketteja.

Joogaa kattoterassilla

Joogaa, meditaatiota ja uusia elämyksiä

Koronakaranteenissa olen kuluttanut aikaani tekemällä omia rästitöitä, joita en ole muulloin ehtinyt tekemään. Kun työt ovat vähentyneet eikä ulos ole ollut asiaa kauppakäyntejä ja roskapussin viemistä lukuun ottamatta, olen käyttänyt aikaa itseeni. Lähes joka päivä olen joogannut joko kattoterassilla tai sateella yläkerran olohuoneessa. Olen myös osallistunut Deepak Chopran 21 päivän meditaatiohaasteeseen eli meditoinut joka päivä ja tehnyt hyödyllisiä tehtäviä, joissa on ollut joka päivälle jokin tietty teema. Tehtävät ovat todella kirkastaneet omaa tarkoitustani ja unelmiani. Meditaatiohaaste on pitänyt mieleni valoisana ja kiitollisena karanteenista sekä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Olen vetänyt saman haasteen myös omalle ryhmälle ja mietin parhaillaan, tekisinkö vielä uuden haasteryhmän. Koen, että tällaisena aikana on todella tärkeää levittää positiivisia asioita ympärilleen.

Negatiivisia uutisia on jo ihan tarpeeksi, joten blogistani löytyy myös syvällinen pohdinta koronan positiivisista vaikutuksista elämäämme. Instagramin puolelle stooreihin olen laittanut päivittäin kuvia ja videoita kuulumisistani. Stoorit aiheesta löytyvät Corona-kohokohdasta. Koronakriisin keskellä olen myös päässyt kokemaan aivan uusia elämyksiä parvekeaplodeista kattilakonserttiin ja poliisikuulustelusta hulvattomaan parvekekyttäämiseen. Voit lukea elämyksistäni lisää täältä. Nyt on tärkeää pitää mieli positiivisena.

~Sonja

Lue myös: 7 x elämystä, jotka Espanjan koronakaranteeni on minulle tarjonnut

2 thoughts on “Espanjan koronakaranteeni vei neljän seinän sisälle – ajatuksia kymmenen päivän jälkeen”

  1. Olipa piristäviä huomioita coronan vaikutuksista erityisesti tuossa 7x -postauksessa. Huomaa ihan Suomessakin ihmisten lisääntyneen välittäminen läheisiään kohtaan, vaikka ulkoillessa huomaa monien katselevan entistä tiukemmin varpaisiinsa. Onneksi tämä kaikki on väliaikaista, eikä tämä epidemia lähtenyt leviämään synkkänä marraskuisena linkona. Tsemppiä arkeen!

  2. Espanjan tilanne on huolestuttava, toivottavasti pysyt terveenä. Suomessa koronatartunnat eivät ole onneksi räjähtäneet käsiin ainakaan vielä. Toki kun kaikkia ei testata, oikeaa lukua ei tiedetä. Tänään päästiin käymään mökillä, joka on lyhyen matkan päässä. Vähän vaihtelua kotona istumiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.