Matkakohteen valinta, Kambodza

Matkakohteen valinta on inspiroivaa – näin suunnittelen omat reissuni

*Kaupallinen yhteistyö momondon kanssa osana Open World Ambassador -kumppanuutta*

Matkakohteen valinta ja matkan suunnittelu ovat olennainen sekä inspiroiva osa jokaista seikkailua. Joka kerta uutta reissua suunnitellessani minut valtaavat ilo, lapsenomainen innostus, inspiraatio ja jännitys. Minne lähtisin tällä kertaa? Olen ollut aina hyvin spontaani matkailija, joka ei liikoja suunnittele. Päätän vain tulevan matkakohteen tai mahdollisesti useita kohteita, joissa aion käydä. Sen jälkeen teen alustavan reittisuunnitelman ja varaan lennot tai jonkin muun kulkupelin kohteeseen. Omalla kohdallani käy usein niin, että alustava matkasuunnitelma muuttuu reissun edetessä. Sen takia varaan yleensä vain lennot etukäteen. Majoitukset varaan vasta paikan päällä. Kotoa lähtiessä varaan majoituksen vain muutamalle ensimmäiselle yölle, että saan matkalle hyvän alun.

Sonja Riihikangas - Shining Journey -matkablogi

Unelmakohteita ja intuition johdatuksia

Monet ovat kysyneet minulta, miten valitsen omat matkakohteeni. Minulla on mielessäni monia unelmakohteita, joissa olen haaveillut käyväni. Välillä lähden matkaan intuition johdattamana. Esimerkiksi kerran näin voimakkaan unen, joka jäi pyörimään mieleeni pitkäksi aikaa. Unessa toistui eräs nimi, jonka lopulta googlasin miettiessäni unen tarkoitusta. Tämä johdatti minut erääseen pieneen merenrantakylään Kaliforniassa, jonne lähdin ex tempore. Näkemäni unen perusteella siis varasin viiden viikon reissun Kaliforniaan, josta seikkailuni jatkuivat myös Nevadaan, Arizonaan ja Utahiin. Se oli yksi elämäni ikimuistoisimmista matkoista.

Matkakohteen on oltava sellainen, että siellä on paljon kaunista luontoa ympärillä. Rakastan tropiikkeja, rantaparatiiseja, laguuneja, viidakoita, vesiputouksia, pikkukylien tunnelmaa ja luonnonpuistoja. Haluan kokea matkoilla jännittäviä seikkailuja, boheemia tunnelmaa, uusia kulttuureja, erilaisia aktiviteetteja joogasta vaellukseen, koskenlaskuun, ratsastukseen ja purjehdukseen sekä paikallisia elämyksiä. Pyrin rakentamaan matkoistani sellaisia, että niihin sisältyisi sopivassa suhteessa rentoutumista, rauhoittumista, erilaisia aktiviteetteja ja uusiin ihmisiin tutustumista. Haluan myös oppia matkoillani jotain maailmasta ja itsestäni sekä saada syvällisiä oivalluksia.

Onko bloggaaminen turhaa?

Matkabudjetti on tärkeä kriteeri

Koko maailma on minulle avoin aina, kun alan suunnitella tulevaa matkaa. On kuitenkin muutamia kriteereitä, joiden ympärille rakennan matkani. Yksi niistä on budjetti, sillä en ole miljonääri. Momondo on ilmainen matkahakusivusto, jonka kautta olen jo vuodesta 2008 saakka löytänyt parhaimmat diilit reissuilleni. Sivustolla voi esimerkiksi asettaa hintahälytyksiä omiin suosikkikohteisiin, hyödyntää hintakalenteria ja sivuston keräämiä tietoja siitä, mihin aikaan vuodesta tai viikosta on edullisinta matkustaa tiettyyn kohteeseen. Lentojen ja ylipäänsä siirtymisten hinta on vain osa matkabudjetista, joten valitsen yleensä myös sellaisen kohteen, jossa oma ostovoimani on hyvä.

Erilaiset matkailijat ovat listanneet momondon sivustolle 22 erilaista tapaa, miten he hyödyntävät momondoa ja säästävät rahaa suunnitellessaan omia matkojaan. Yksi omista suosikeistani on momondon avoin lentohaku, jonka avulla pystyy hakemaan lentoja tietyn budjetin sisällä avoimesti eri kohteisiin. Sitä hyödyntämällä päädyin matkustamaan viime keväänä Panamaan, joka oli ollut jo jonkin aikaa matkakohdeiden toivelistallani. Vaikka olin tuolloin ajatellut kohteeksi Aasiaa, momondon avoimen lentohaun kautta huomasin nopeasti, että Aasiaan oli tuolloin tarjolla melko kalliita lentoja. Panamaan onnistuin bongaamaan todella edulliset meno-paluulennot.

momondo, 22 reasons

Nyt alkuvuodesta samanlaista hakutekniikkaa käyttämällä huomasin, että Helsingistä oli edullista lentää Aasiaan. Joululomalla lennot olivat kalliita, joten momondon joustavaa hakua ja hintakalenteria hyödyntämällä buukkasin lennot Vietnamin Phu Quocin saarelle vasta muutamia päiviä vuoden vaihtumisen jälkeen, kun hinnat alkoivat laskea. Yrittäjänä mahtavaa onkin se, kun voi itse päättää, milloin lähtee matkalle. Silloin ei tarvitse matkustaa kalleimpaan sesonkiaikaan, vaan voi säästää paljon rahaa matkojen hinnoissa.

Kaukokohteisiin lentokoneella matkustaessani ajattelen niin, että haluan olla matkalla mahdollisimman pitkään. Tuntuu hullulta lentää kauas vain viikon tai kahden saati muutamien päivien takia. Ilmastonmuutoksen näkökulmasta oma valintani on siis lentää harvemmin ja olla kohteessa kerralla pidempään. Aasian reissulla olin nyt kuukauden sen sijaan, että lentäisin sinne vaikka viikoksi useita kertoja vuodessa. Vietnamista Kambodzaan siirtyminen hoitui kätevästi maata ja merta pitkin edulliseen hintaan.

Matkan ajankohdalla on väliä

Budjetin lisäksi reissukohteen valintaan vaikuttavat tietenkin omat mieltymykseni, mutta myös matkan ajankohta. Ennen matkalle lähtöä käyn ensin läpi omat unelmakohteeni ja pohdin, olisiko nyt hyvä aika matkustaa johonkin niistä. Säät ja sesongit eri kohteissa vaihtelevat paljon. En halua matkustaa kohteeseen pahimman monsuuni- tai myrskykauden aikaan, kun sääolosuhteet ovat huonot. Parhaimman sään aikaan on toisaalta pahin turistisesonki, joten silloin hinnat ovat kalleimmillaan. Koitan taiteilla näiden välimaastossa niin, että saisin sekä kohtuuhyvän sään että edulliset hinnat. Myös reissun toivotuilla aktiviteeteilla on oma vaikutuksensa matkan suunnitteluun. Jos haluan päästä esimerkiksi laskemaan koskea, suuntaan kohteeseen sadekauden jälkeen, kun joet tulvivat vettä. Kannattaa miettiä etukäteen, minkä vuodenajan haluaa reissussa kokea. Itse pidän eniten kesästä, mutta jotakuta toista voivat houkuttaa talven aktiviteetit.

Momondon sivustolta löytyy myös lukuisia hyvin koostettuja artikkeleita, joista saa paljon inspiraatiota matkakohteen valintaan. Niihin kannattaa perehtyä, jos mielessä ei ole selkeää kohdetta matkalle tai haluaa uusia ideoita. Satojen artikkeleiden joukosta voi hakea inspiraatiota muun muassa erilaisista ranta-, kaupunki-, luonto- tai vaikka talvikohteista. Artikkeleista saa myös paljon vinkkejä kestävään matkailuun ja ekomatkailuun. Monissa artikkeleissa on konkreettisia vinkkejä, miten omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää matkoilla.

momondo discover

Matkakohteen valinta on ihanan inspiroivaa

Matkakohteen valinta on ihanan inspiroiva prosessi, johon jokaisella on oma tyylinsä. Rakastan itse spontaaneja irtiottoja ja uuden kokemista enkä halua suunnitella matkojani liikaa etukäteen. Matkakohteen valinnassa itselleni tärkeimpiä kriteereitä ovat siis unelmat, matkabudjetti, matkan ajankohta ja reissumieltymykset. Matkoillani haluan olla vapaa ja muuttaa suunnitelmia lennosta, jos siltä tuntuu. Niin olen monesti tehnytkin. Juuri päättyneellä Aasian reissullani tarkoitukseni oli viipyä pidempään Vietnamissa ja matkailla myös Thaimaassa, mutta sen sijaan vietinkin suurimman osan matkastani upeassa Kambodzassa. Se oli täydellisen oikea päätös.

Meillä kaikilla on tietenkin omat tapamme suunnitella matkoja ja valita matkakohteet. Millaisia kriteereitä sinulla on, kun valitset tulevaa matkakohdetta? Millaisia työkaluja käytät, kun suunnittelet matkaasi? Oletko spontaani vai lyötkö kaiken lukkoon etukäteen? Mikä on unelmakohteesi? Olisi mukava kuulla myös muiden vinkkejä matkakohteen valintaan ja matkan suunnitteluun, joten jaa alle omasi.

~Sonja

8 thoughts on “Matkakohteen valinta on inspiroivaa – näin suunnittelen omat reissuni”

 1. Itsellä aikalailla samat kuviot kuin sinulla paitsi että Momondoa ei ole tullut käytettyä. Halpoja lentoja bongailen Skyscannerin lisäksi, Lentodiilit ja Secret flying -sivustoilta ja majoitukset booking.comista, Hostelworldistä tai suoraan niistä paikoista, jotka olen löytänyt jonkun sivuston kautta.

  Mullakin on noin, että saatan nähdä videon tai kuvan jostain paikasta ja kirjoitan sen (loputtomaan) matkahaavelistaan. Hassua, että sitä voi vaikka sen yhden kuvan perusteella tehdä päätöksen lähteä jonnekin. 🙂

 2. Kiva postaus mielenkiintoisesta aiheesta, kiitos! Omalla kohdallani yksi parhaiten mieleen jäänyt reissuvalinta on pienen pieni Belize. Olin lähdössä työharjoitteluun Nicaraguaan ja vain muutamaa viikkoa ennen lähtöä luin kirjan, jossa suomalainen nainen oli muuttanut perheensä kanssa Belizeen. En tiennyt maasta mitään, mutta jokin siinä kiinnosti ja kun suunnittelimme opiskelukavereideni kanssa reissuja Nicaraguasta käsin, ehdotin Belizeä. Saimme sen onneksi mahtumaan aikatauluun ja kuinkas kävikään, rakastuin paikkaan palavasti. Näitä pieniä mutta tärkeitä tunteita kannattaa usein kuunnella.

 3. Mitä enemmän olemme matkustaneet niin sitä vähemmän käyttöä on ”mennä minne tahansa” valinnoille. Useimmiten meillä on tarkkaan tiedossa mihin kohteisiin haluamme lähteä, mutta toki etsiessämme sitten mahdollisia muita vierailukohteita samalle reissulle, niin katsomme myös, että minne olisi hyviä yhteyksiä. Keväällä olisi tarkoitus vielä käydä Pakistanissa ja ajattelimme yhdistää siihen jotain muuta sillä suunnalla ja lopulta pitkälti lentoyhteyksien takia päädyimme sitten liittämään siihen käynnin Bangladeshissa.
  Harvinaisempiin kohteisiin lentoja joutuu myös etsimään hakukoneiden ulkopuolelta tai ainakin käyttämällä useita hakukoneita – yksi kun saattaa tylysti todeta, ettei lentoja ole, mutta toinen löytää ne sitten kuitenkin. Hyvä tapa on aloittaa kohteesta, usein kohteen matkailusivuilla kerrotaan myös minkälaisia yhteyksiä sinne on olemassa.

 4. Tunnustaudun suunnittelijaksi. Mulle on haastavaa elää siten, että tekisin suunnitelmat ns. lennossa. Tuotakin puolta eli hetkessä elämissä itsessään on toki hyvä kehittää ja pitkä Aasian matka toi siihen omalta osaltaan mahdollisuuksia.
  Mutta koskapa rahatilanne suosii budjettimatkailua, olen mieluummin ajoissa liikkeellä reittisuunnitelman kanssa, koska silloin lento-, juna-ja bussiliput saa yleensä huomattavan paljon edullisemmin. Kaupunkikohteisiin tutustun yleensä etukäteen ja käyn sitten kohteita läpi siinä järjestyksessä kun paikan päällä hyvältä tuntuu. Jättäen toki tilaa päämäärättömälle haahuilulle ?

 5. Kun oma elämä on sellaista, että matkoja ei ihan hirveän ex tempore voi suunnitella, on kiva lukea tällaisesta elämäntyylistä jossa voi unelmoida vähän isommin (ja vain omilla ehdoilla). Kiitos haaveiden jakamisesta!

 6. Tämähän olikin mielenkiintoinen aihe postaukseen! Olen aika paljon tästä keskustellutkin viime aikoina tuttavien kanssa, kun on huomattu kuinka hirmuisen erilaisia kriteerejä siihen kohteen valintaan on. Tuntuu, että suurin osa suomalaisista hakee lomamatkoilta lähinnä lämpöä, ja usein ainakin minun tuttavapiirissä matkat tuntuu suuntautuvan rantalomille jossa pääasia on se lämpö, ei niinkään itse kohde.
  Itse taas olen ihan päinvastainen mitä tulee kohteen valintaan, jos tiedän minne haluan, ei säällä ole niin isoa merkitystä eikä haittaa tippaakaan vaikka olisi viileämpääkin kuin koti-Suomessa. En myöskään laske hintaa sille että pääsen paikkaan mikä minua kiinnostaa, toki yritän etsiä mahdollisimman edulliset lennot mutta mikäli edullisia lentoja ei löydy, ei se estä minua lähtemästä. Sitten vaan säästetään pitempään tai tingitään jostain muusta.
  Unelmakohteita on paljon, mutta kaikkia niitä yhdistää upea luonto. Kaupunkikohteet ei minua niinkään kiinnosta, eniten vetää puoleensa vuoret.

 7. Olipa hauska lukea hyvin erilaisesta matkustustyylistä kuin omani! Itse olen hyvin suunnitelmallinen matkailija, jolle voisi joskus tehdä hyvääkin opetella vähän spontaanimmaksi joissakin asioissa. Vielä joitakin vuosia sitten, kun elin hieman vapaampaa opiskelijan arkea, saatoin lähteäkin matkaan siltä pohjalta, minne sattui pääsemään sillä hetkellä edullisesti. Nykyään suunnittelen jopa vuoden reissut etukäteen. Minulla on Google Mapsissa merkattuna kohteita, joita olen lisäillyt sinne aina kiinnostavan kohteen tullessa vastaan ja valitsen niistä sitten fiiliksen mukaan seuraavan reissun kohteen. Tykkään tehdä kiertomatkoja, joten usein suuntaan sinne, missä voin yhdistää useamman kiinnostavan kohteen samalle reissulle. Hassua kyllä, varsinaisia unelmakohteita ei tällä hetkellä oikeastaan tule mieleeni. Enemmänkin unelmoin tietyistä reiteistä, matkustustavoista (en ole vielä koskaan matkustanut yöjunalla!) ja kokemuksista, kuten vaikkapa pidemmästä pyörämatkasta jossain päin Eurooppaa.

 8. Tykkään suunnitella matkaa tosi paljon, se on melkein yhtä hauskaa kuin itse matkustaminen 🙂 Mutta jätän silti yleensä aikaa myös spontaaniudelle, en tykkää liian aikataulutetusta reissaamisesta. Ja itse myös suosin kaukomatkoilla sitä, että olen matkalla mahdollisimman pitkään, en lennä kauas viikon takia. Booking.com on käytössä eniten, mutta usein tsekkaan ennen varausta Googlesta halvimman hinnan. Lentoja selaan Skyscannerilla, mutta usein ostan kuitenkin lentoyhtiön kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.