Chimney Rock, Sedona, Arizona

Sedona – luontomatkailijan ja vaeltajan paratiisi

Sedonan luonnonpuisto Arizonassa on oikea luontomatkailijan paratiisi, jossa riittää elämyksiä, seikkailuja ja aktiviteetteja useiksi päiviksi. Amerikan roadtripilläni vietin Sedonan luonnonpuistossa lähes viikon patikoiden ja ympäröivästä luonnosta nauttien. Sedonassa on jotain selittämätöntä taikaa ja punaisten kivien energiaa. Sedonaa suosittelen etenkin seikkailijoille, joita kiinnostaa luonto, vaeltaminen, erilaiset aktiviteetit ja Sedonan poikkeuksellisen kauniit sekä omaleimaiset energiat, jotka voi siellä aistia. Itse yövyin koko Sedonassa viettämäni ajan askeettisesti makuupussissa luonnon keskellä täysikuusta ja tähtitaivaasta nauttien. Tässä postauksessa listaan muutamia itse kokemiani Sedonan paikkoja ja aktiviteetteja, joita voin lämpimästi suositella jokaiselle Arizonassa liikkuvalle.

Sedona, Cathedral Rock -vaellus, Arizona

Cathedral Rock

Cathedral Rock on yksi koko Sedonan ikonisimmista nähtävyyksistä, jota ei missään nimessä kannata jättää väliin. Se on loistava vaelluskohde pienelle päiväretkelle, sillä ylös Cathedral Rockille on matkaa vain noin kilometrin verran. Vaellus on kohtalaisen helppo, mutta mukana on myös hankalia ja jyrkkiä kohtia. Vaellukseen mahtuu hyppelyä punaiselta kalliolta toiselle yhä ylemmäs. Välillä aukeaa tasanteita, joille voi pysähtyä ihailemaan huikeita maisemia. Vaellus ylös Cathedral Rockille ei tapahdu tiettyä polkua pitkin, vaan jokainen voi valita oman reittinsä. Välillä reitti on todellista kipuamista. Kulma on niin jyrkkä, että ylös pääsemiseksi tarvitaan sekä käsiä että jalkoja. Vaeltaminen muuttuu kiipeilyksi. Irtokiviä kannattaa tarkkailla, ettei liukastu ja luiskahda alas kalliolta.

Cathedral Rockilla sanotaan olevan aivan oma, erityinen energiansa, jonka voi siellä aistia. Ylhäältä aukeavat maagisen kauniit näkymät punaisine kallioineen molempiin suuntiin. Ympärillä kohoaa korkeita, punaisia, massiivisia kivipaasia. Maisemat ovat niin mielettömät, että niitä katsellessa aika pysähtyy. Puheet paikan omaleimaisista energioista ovat totta. Ainakin itse aistin jotain todella kaunista. Kivipaasien varjossa on mukava levätä ja vaipua ajatuksiin. Parkkipaikkoja alueella on todella vähän, joten paikalle kannattaa mennä ajoissa.

Slide Rock State Park, Sedona, Arizona

Slide Rock State Park

Oak Creek Canyonin lähellä sijaitseva Slide Rock State Park on saanut nimensä luonnon kallioon muovaamasta vesiliukumäestä. Tätä kohdetta ei ainakaan vesipetojen kannata missata, sillä puistossa riittää vesiaktiviteetteja uinnista kalliohyppyihin ja vesiliukuihin. Kohde sijaitsee alhaalla kanjonissa vuorten ympäröimänä luonnonkauniissa paikassa. Ympärillä on vehreää kasvustoa, ja veden solina on kuin musiikkia sielulle. Kallioiden välissä virtaava luonnon muovaama vesiliukumäki on vauhdikas laskettava, mutta kuitenkin miellyttävä kropalle. Laskiessa kannattaa pitää sandaalit jalassa ja pysytellä vaakatasossa jalat edellä, videolla oma tyylinäytteeni. Mukaan puistoon kannattaa varata ainakin uikkarit ja pyyhe, vettä sekä lakki, joka suojaa auringolta. Kohde on yksi Sedonan hauskimmista.

Boynton Canyon, Sedona, Arizona, Shining Journey -matkablogi

Boynton Canyon

Boynton Canyon on loistava retkikohde muutaman kilometrin mittaiselle vaellukselle. Polku kulkee aluksi alhaalla metsän siimeksessä. Polun alussa oleva kyltti kertoo, että suuntana on Deadman’s Pass. Karhujakin alueella saattaa liikkua, mutta niitä ei saa ruokkia. Itse näen vaelluksella vain lintuja ja pikkueläimiä, kuten palokärjen ja oravia. Alueella on myös kalkkarokäärmeitä, joten tärkeää on tarkkailla, mihin astuu. Maisemat polun varrella ovat kauniita ja paranevat vain matkan edetessä. Ympärillä on lukuisia punaisia kivimuodostelmia ja jylhiä vuoria. Rauhaa ja hiljaisuutta polulla riittää, joten turistiruuhkia ei tarvitse pelätä. Polku nousee koko ajan hieman ylemmäs ja päättyy punaisille kallioille, joiden päällä voi istua ihaillen kanjonimaisemia ja huudellen kaikua. Boynton Canyonilla saan itse kokea myös merkityksellisen ja rakkaudellisen kohtaamisen, joka jättää minuun hyvällä tavalla pysyvän jäljen.

Chimney Rock, Sedona, Arizona

Chimney Rock

Chimney Rock on savupiippujen muotoinen kalliomuodostelma, jonka pääsee näkemään parhaiten vaeltaen viereisen kalliomuodostelman päälle. Toinen vaihtoehto on vaeltaa Chimney Rockin juurelle. Molemmat vaellukset ovat melko lyhyitä. Chimney Rockille menon voi ajoittaa vaikkapa aamuun ennen päivän muita aktiviteetteja. Vaelluspolulla ei ole ruuhkaa, vaan siellä saa kävellä aivan rauhassa itsekseen. Ympärillä on vain hiljaisuutta. Chimney Rockin vieressä olevan kalliomuodostelman päältä aukeavat näkymät paitsi savupiipuille, myös laajasti horisonttiin kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin. Omaa tilaa kaipaavan kannattaa suunnistaa tänne.

Grasshopper Point, Sedona, uinti

Grasshopper Point

Grasshopper Point on yksi Sedonan hauskimmista luonnollisista vesipuistoista, mutta ei ihan niin vauhdikas kuin Slide Rock State Park. Grasshopper Pointilla on jyrkkiä kallioita, joilta voi hyppiä alas veteen. Pudotus on jopa useita metrejä, kun kulkee vähän kauemmas joenviertä. Viileänä virtaavaan jokeen on ihana pulahtaa uimaan kuumana päivänä. Itse kiipeän alas joelle jyrkkää kallioseinämää, jossa on sopivia askelmakohtia. Joki virtaa nopeasti, sillä aivan vieressä on pieni vesiputous. Putouksen alla voi vaikka peseytyä, kunhan käyttää luonnonmukaisia pesuaineita. Vesi on todella kylmää, mutta myös ihanan raikastavaa, jos on ollut vaeltamassa kuumassa helteessä.

Amerikan roadtrip 2018, Shining Journey -matkablogi

Red Rock State Park

Red Rock State Park on monelle ensikosketus ja ikään kuin portti kauniiseen Sedonaan, Arizonan punaisten vuorten satumaailmaan. Red Rock State Park on lähes 300 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue ja ympäristökasvatuskeskus, jota ympäröivät Sedonan huikeat maisemat. Luonnonpuistossa on noin kahdeksan kilometrin mittainen vaellusreitistö, jossa riittää useita polkuja erilaisiin tarpeisiin. Kohde on juuri sopiva pienelle, piristävälle päivävaellukselle. Osa poluista kulkee raikkaana virtaavan Oak Creek -puron vartta pitkin. Polkujen ympärillä on vihreitä niittyjä, Arizonalle ominaista kasvillisuutta ja punaisia kallioita. Villieläinten bongauskin on mahdollista. Sisäänpääsy Red Rock State Parkiin maksaa vain seitsemän dollaria hengeltä. Alueella on mahdollisuuksia myös pyöräilyyn ja ratsastukseen.

Oletko sinä matkaillut Sedonassa tai haluaisitko joskus seikkailla siellä? Mikä Sedonassa kiehtoo eniten?

~Sonja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.